Näiteks saab toitlustuse alla kuuluvaid koka, kondiitri, pagari, toidutehnoloogia ning kelneri erialasid õppida mitmes kutsekoolis üle Eesti. Neid õppekavu saab omandada Tallinna Teeninduskoolis, Olustveres, Võrus, Rakveres, Tartus ja Kehtnas.
Tallinna Teeninduskool avab sügisel suisa kaks kokaõppe paralleelrühma nii vene kui ka eesti õppekeelega põhikoolide lõpetajatele, mullu avati ka kolm kondiitrite rühma.
«Suurem konkurss tuleb kindlasti ärijuhtimises ning turismi- ja toitlustuskorralduses. Niinimetatud pehmed erialad on populaarsed,» märkis Võrumaa Kutsehariduskeskuse õppedirektor Riina Randmaa.
Tartu Kutsehariduskeskuse karjäärinõustaja Liine Karafini sõnul on mõned erialad läbi aastate populaarsed olnud, kuid Tartus on nende seas nii pehmed kui ka kõvad erialad. Tartus on põhikoolilõpetajate seas sellisteks menualadeks olnud autotehniku, arvutivõrkude, koka ja majutusteeninduse õppekavad. Keskkoolilõpetajatele mõeldud erialadest kandideeritakse enim juuksuri, autotehniku ja müügi-, äri- ning turismikorralduse kohtadele.
«Nendes valdkondades töötamine tundub ehk noorele ahvatlevam kui vähempopulaarsetel erialadel,» arvas Karafin.
Tallinna Polütehnikum ootab õppealadirektor Helen Pärgi sõnul kõige suuremat konkurssi arvutite ja arvutivõrkude ning veebispetsialisti õppekavadele, samuti ennustab ta arvukalt sisseastujaid ka energeetika-automaatika ja trükitehnoloogia erialadele.
Tallinna Lasnamäe Mehaanikakool püüab pakutavat haridust siduda võimalikult palju tööturu vajadustega. Sügisel avatakse just tööandjate soovitusel keskkonnatehnika lukksepa eriala osaoskuste õppekava kütte- ja ventilatsioonitööd, mis on mõeldud juba töökogemusega inimestele täiendõppeks. Kooli õppedirektori Eda Kõo sõnul on keevitaja õppekava populaarsuse taga samuti suur nõudlus tööjõuturul, seevastu autoerialad (autotehnik, -maaler, -plekksepp) on noorte seas lihtsalt populaarsed.