Päevatoimetaja:
Liisa Ehamaa
Saada vihje

Maitsestamata jogurt vs. hapukoor – kumb on tervislikum?

Copy
Artikli foto
Foto: Tere

Tervislikust toitumisest rääkides tuleb ilmselt paljudel esimesena mõttesse Vahemere köök, kus tarbitakse rikkalikult värskeid köögivilju, puuvilju ja mereande, kuid mille lahutamatuks osaks on ka naturaalne maitsestamata jogurt, mis on seal laialt kasutusel kastmetes, salatites, suppides kui ka küpsetistes.

Eestlased ei saa seevastu üle ega ümber hapukoorest, mis on meie köögis olnud aukohal juba ligi kaks sajandit. Hapukoore juured on sügaval meie toidukultuuris, sest milline eestlane ei peaks iseenesestmõistetavaks süüa näiteks pelmeene hapukoorega?

Aga kumb on neist ikkagi tervislikum ja miks?

Tervise Arengu Instituut on rõhutanud vajadust piirata eestlaste toidulaual küllastunud rasvade liigtarbimist, mida seostatakse suurenenud kehakaalu, kõrge kolesteroolitaseme ja südame-veresoonkonna haigustega. Selles osas on jogurtil hapukoore ees tõesti mõned eelised.

Siin on kolm põhjust, miks maitsestamata jogurt on tervislikum valik:

Jogurtis on vähem rasva ja küllastunud rasvhappeid. Kuna jogurt on valmistatud madala rasvasisaldusega piimast, sisaldab ta ka vähe või mõõdukalt küllastunud rasvu. Naturaalse jogurti rasvasisaldus on ca 2,5-5%.​ Hapukoor on palju rasvarikkam (20% rasva) ja sisaldab oluliselt rohkem küllastunud rasvhappeid.

Jogurtis on rohkem valku. Jogurt valmistatakse piimast, mis on valgurikkam, samas kui hapukoor tehakse koorest, mis sisaldab juba algselt rohkem rasva ja vähem valku. Jogurt sisaldab keskmiselt 4 g valku 100 g kohta, hapukoores on umbes 3 g valku 100 g kohta.

Vastuseks üldisele toitumissoovitusele on Tere toonud turule uued Natural sarja maitsestamata jogurtid, mis on madala rasvasisaldusega, ilma lisatud suhkruta ja laktoosivabad ning sobivad seega kõige terviseteadlikumale tarbijale.

Natural sarjas on saadaval suur maitsestamata jogurti tops (380 g), mis on mõeldud eelkõige toiduvalmistamiseks.

Kiireks ja tervislikuks vahepalaks sobivad väiksemad maitsestamata jogurti portsjonipakendid müslikaanega, valikus jõhvika ja ananassimaitselise müsliga (150 g).

Kuigi on selge, et hapukoor eestlaste toidulaualt kuhugi ei kao, võiks maitsestamata jogurt olla meie toidulaual hea tervislik alternatiiv. Siin mõned mõtted, milleks maitsestamata jogurtit kasutada saab:

Kastmete valmistamiseks – lisa jogurtit salatikastmetesse, dipikastmetesse või marinaadidesse.

Küpsetamiseks – jogurt asendab edukalt hapukoort või võid paljudes küpsetistes, muutes need kergemaks ja tervislikumaks.

Hommikusöögiks – lisa hommikusele müslile, pudrule või smuutile, et tagada täisväärtuslik ja valgurohke eine. Naudi jogurtit koos marjade, puuviljade, pähklite või meega.

Kiireks ja tervislikuks vahepalaks – Tere Naturali müslikaanega portsjonipakendit on hea kaasa haarata näiteks kooli, tööle või reisile.

 
Copy
Tagasi üles