Päevatoimetaja:
Marek Kuul
Saada vihje

SÕLMKÜSIMUS Kas saiavormiga tuleb nüüd jumalaga jätta? (3)

Copy
Kui keeta puder valmis täiesti magedana, siis lapsed seda lihtsalt ei söö. Ilma soola ja suhkruta putru valmistada ei saa, ütleb mitut lasteaeda toitlustava OÜ Tüdrukud juhataja Kaire Ree.
Kui keeta puder valmis täiesti magedana, siis lapsed seda lihtsalt ei söö. Ilma soola ja suhkruta putru valmistada ei saa, ütleb mitut lasteaeda toitlustava OÜ Tüdrukud juhataja Kaire Ree. Foto: Sander Ilvest

Ingliskeelne kõnekäänd ütleb, et elu on ebakindel ja magustoit tuleks seetõttu süüa ära kõige esimesena. Eesti terviseametnike meelest ohustab aga peaaegu pooli siinsetest lastest ülekaalulisus. Uued soovitused tahaks muuta lapsepõlve senisest märksa vähem magusaks.

Tallinna lastekodu puudega laste osakonna elanikel on põhjust söögilauda koguneda kuuel korral. Võtame ette ühe tavalise sombuse jaanuaripäeva: hommikuks mannapuder marjaseguga, sepik toorjuustuga ja piim, lõunaooteks jogurt, lõunaks värskekapsasupp leivaga ning mahlatarretis vahukoorega, ooteks joogijogurt, õhtusöögiks maksastrooganov tatra, paprika-kurgisalati ja sepikuga ning uneooteks veel puuvilja-kamasmuuti.

See söök valmistatakse lastekodu direktori Meelis Kuke sõnul suurköögis ja hoolikalt jälgides, et kalorid, valgud, rasvad ja süsivesikud oleksid tasakaalus. Kuna puudega laste hulgas on toidutalumatused sagedasemad, saavad 40 lapsest seitse laktoositalumatute ja kaks gluteenitalumatute eritoitu, lisaks on spetsiaalsed toidusegud neile, kes vajavad toitmist sondiga.

Kuid üldiselt on magustoidud lastekodumenüüs olulisel kohal. Puhast suhkrut kasutatakse magustoitudes Kuke sõnul küll pigem vähe – seda on asendatud mee, puuviljade ja marjadega. Kuid kui vaadata Tervise Arengu Instituudi (TAI) uusi toitumissoovitusi, paistab lastekodulaste menüü muutuvat tulevikus mõnevõrra spartalikumaks.

Tagasi üles