1995. aasta, Eesti alles avastab kapitalismi, õhtud mööduvad põnevil VHS-kassette vahetades ja raadioeetris kõlavad eurodance'i parimad palad. Just siis, ajal, mil päris pubikultuur Eestisse alles jõudis, avati Tallinnas Tartu maanteel Vana Villemi Pubi – koht, mis oli rohkem kui lihtsalt joomakoht. See oli kodune, hubane ja taskukohane pubi, kuhu tuldi mitte ainult pinti tõstma, vaid ka head sööki nautima ja sõpradega aega veetma.
Vana Villemi Pubi – 30 aastat head sööki, õlut ja mõnusat pubikultuuri!
Ja nii see algas. Kolm kümnendit hiljem on Vana Villemi Kõrtsid jätkuvalt tugevasti püsti, menüü on ikka pungil klassikalistest pubiroogadest ning vaadiõllede valik laiem kui kunagi varem. Juubeliaasta annab põhjust tähistada nii vanade sõprade kui uute külastajatega – see on 30 aastat mõnusat pubikultuuri, ausat toitu ja korralikku õllevalikut.
Pubikultuuri pioneer Eestis
Tänapäeval võib leida igast linnaosast mõne pubi või kõrtsi, kuid 90ndate keskel oli olukord hoopis teine. Pubikultuur hakkas alles Eestisse juurduma ja Vana Villem oli üks esimesi, kes seda suunda vedama hakkas. Kui varem oli kõrtsikohtade valik üsna piiratud, siis Vana Villemi esimene pubi tõi Eestisse õige inglise pubi õhkkonna – tume puit, korralikud vaadiõlled ja soojad, rammusad toidud, mis kõhtu täitsid.
"Vana Villemi pubi pikaealisuse saladus peitub selle ajatus kontseptsioonis – tõelised pubid on alati sarnased, sest just seda kliendid ootavad. Inglise pubid ja Prantsuse kohvikud on tegutsenud üle sajandi muutumatu stiiliga ning kui koht vastab sellele klassikalisele kuvandile, tekib sellele ka lojaalne klientuur," selgitab Taavi Aunre, UDDU sisekujundaja, kes on spetsialiseerunud pubide sisekujundusele.
Ega nad ainsad polnud. Esimesena oli Eestis George Brown, siis tuli Hell Hunt, kuid erinevalt paljudest on Vana Villem jäänud püsima, kasvades ajaga üle-eestiliseks pubiketiks. Täna kuuluvad keti alla ka näiteks The Dubliner, Scottish House, Sweet Rosie, Mönus Villem, veebruaris avatakse Münchner Bierstube ja sügisel on oodata Pärnusse vana hea City pubi avamist, mis tõsi küll saab täiesti uue näo.
Hea õlu, aus toit ja taskukohased hinnad
Pubi pole lihtsalt koht, kus klaase kokku lüüa – see on elustiil. Ja mis oleks üks korralik pubi ilma õige õllevalikuta? Vana Villem ei ole selles osas järeleandmisi teinud. Omanik on ka ise õlletootmise juures ja on loonud oma kõrtsidele iseloomulikud joogid. Näiteks Vana Villemi Kuldne, Punane, IPA ja London Porter on tehtud just sellistena nagu aastate pikkune kogemus eestalste maitsest mulje on jätnud.
Kui rääkida pubitoidust, siis siin on asi selge: Vana Villem ei püüa olla peen restoran, kus toidud serveeritakse kunstiteosena ja arve toob kätte valge kinnastega kelner. Siin on toit lihtne, maitsev ja aus. Hea šnitsel peab olema suur ja mahlane, friikartulid krõbedad ning kaste tõeline kastmekunn, mitte lihtsalt kaunistus taldrikul.
Vana Villemi edu taga on Aare Hallopi pühendumus – ta on ettevõtmisega hingega kaasas algusest peale. Lisaks on hästi tajutud oma nišš ja jäädud sellele truuks, samas kui paljud teised pubid on edu saavutamisel tahtnud muutuda lounge’iks või klubiks, mis on viinud kiire lõpuni. Samuti on konkurentidest paremini tabatud hinnapoliitika – hinna ja kvaliteedi suhe on see, mis hoiab püsikliendid alati tagasi tulemas," lisab Jaan Härms, Saku Õlletehasest.
Oluline on hoida hinnad taskukohased ja pakkuda väärtust, mitte lihtsalt „premium“-sildi alla peidetud kallist hinda. See on üks põhimõtetest, mille Vana Villem on läbi aastate au sees hoidnud – pakkuda süüa ja juua nii, et kõht saaks korralikult täis ja rahakott ei jääks tühjaks.
Püsiv ja tugev ka läbi keeruliste aegade
Läbi 30 aasta on Vana Villem näinud kõike – majanduskriise, trende ja isegi pandeemiat, mis sundis ajutiselt osa uksi sulgema. Kuid iga kord on sellest välja tuldud tugevamana. Vana Villem on koht, mis ei kao, sest inimesed vajavad alati head sööki, mõnusat seltskonda ja kõrtsi, kus end koduselt tunda.
"Vana Villemi pubikett on aastakümneid keskendunud kohalike klientide teenindamisele, tunnetades hästi Eesti tarbijate vajadusi ning tehes äriotsuseid püsiklientide heaolu silmas pidades," ütleb Ertti Hermanson, Momentin Eesti OÜ.
Ja nii minnakse edasi – täis hooga ja uute plaanidega. Veebruaris avatakse uus pubi, õllevalikut täiendatakse pidevalt ning pubikultuur Eestis elab ja hingab just tänu sellistele kohtadele nagu Vana Villemi Kõrtsid.
Kui 30 aastat tagasi tulid siia võib-olla esimest korda oma esimest legaalset õlut jooma, siis nüüd oled ehk siin juba koos oma laste või töökaaslastega. Aeg läheb edasi, kuid hea kõrts jääb alati. Tule tähista 30. sünnipäeva Vana Villemi Kõrtsides – söö, joo ja naudi!