Suurem osa toidust läheb kahjuks raisku just kodudes. Üle 40% toidu prügikasti rändamist saaks tegelikult vältida. Saaksime raiskamist palju vähendada, kui muudaksime õige veidi oma igapäevaseid harjumusi.
Miks on toiduraiskamine probleem?
Lisaks rahakulule on toiduraiskamine tõsine keskkonnaprobleem. Toidukao vähendamine on üks tõhusamaid viise kliimamuutuste leevendamiseks. Toidu tootmine, transport ja töötlemine kulutavad vett ja muid ressursse. Toidujäätmed põhjustavad 8-10% maailma kasvuhoonegaasidest, näiteks eritub raisatud toidust prügilates metaani. Kui iga pere vähendaks raisatud toidu hulka, aitaks see säästa nii raha kui loodust.
Kauplused, söögikohad ja tootmised otsivad kogu aeg viise, kuidas toiduraiskamist vähendada. Nii annetab Rimi näiteks iga aastaga aina rohkem peagi aeguvat toitu Toidupangale. Tänaseks suudame üle poole muidu maha kandmisele minevast toidrukraamist abivajajatele anda. Päris palju aeguma kippuvatest todoetest müüme maha soodushinnaga. Õnneks ei häbene inimesed enam korralikku, ent peagi aeguvat toitu osta, ehkki arenguruumi veel on.
Ka iga pere jaoks on lihtsaid ja tõhusaid viise, kuidas toiduraiskamist vähendada. Ainus viis raha kokku hoida ei ole see, et ostad odavamaid tooteid. Samamoodi saad kulusid vähendada, kui vähendad raisatud toidu kogust.
1. Planeeri söögikorrad ette
See aitab vältida impulssoste ja kindlustada, et ostetud toit ka ära süüakse. Enne poodi minekut vaata üle külmkapi ja kappide sisu, et vältida juba olemasoleva kraami topelt ostmist. Koosta ostunimekiri ja pea sellest kinni. Nii nagu iga jaekett planeerib kaupade saadavust väga hoolega, võiks igaüks ka kodus just seeläbi oma söögikordi ette mõelda. Võimalikult täpsel planeerimisel on toidukao vähendamisel kõige suurem mõju.