Päevatoimetaja:
Anu Viita-Neuhaus
Saada vihje

Põnevad retseptid ja kasulikud nipid verivorsti serveerimiseks jõulupühade peolaual

Copy
Artikli foto
Foto: Nõo Lihatööstus

Lähinädalatel leiab verivorst tee pea iga eestlase toidulauale. Nõo Lihatööstuse tehnoloog ja tunnustatud kokk Marko Kokmann jagab väärt nippe, kuidas küpsetada verivorsti ideaalselt krõbedaks ning pakub neli inspireerivat retsepti, mis annavad traditsioonilisele rahvustoidule uue sära jõuluaja peolaual.

Verivorsti peetakse nüüdisajal üheks Eesti rahvustoiduks ning selleta ei kujuta eestlaste jõululauda ette. Jõulu- ja aastavahetuse paiku süüakse Eestis kokku üle 300 tonni veretooteid, mis teeb keskmiselt kaks suurt või kaheksa väiksemat verivorsti iga elaniku kohta.

Marko Kokmanni sõnul tunneb kvaliteetse klassikalise verivorsti ära selle järgi, et see on

Marko Kokmann
Marko Kokmann Foto: Nõo Lihatööstus

valmistatud ehtsast toiduverest ning selle traditsioonilist maitset ei ole erinevate

lisanditega moonutatud. Kokmann soovitab verivorsti ostes lugeda pakendil olevat koostisainete loetelu, et tunda ära ehtne verivorst. Etiketil peab olema kirjas, kas verivorsti valmistamisel on kasutatud seaverd või verepulbrit, sea- või lambasoolt või kollageenist kunstkesta. Nõo Lihatööstus kasutab verivorstides üksnes ehtsat seaverd.

 

Kuidas küpsetada verivorsti krõbedaks?

Kokmanni sõnul sõltub ideaalne küpsetusviis vorsti tüübist: jämedate seasooles vorstide puhul soovitab ta pöördõhuga ahjus küpsetada 150°C juures umbes 20 minutit, jättes vorstide vahele piisavalt ruumi. Peenikesed lambasooles vorstid küpsevad kiiremini – umbes 15 minutit madalamal temperatuuril. Kollageenkestas vorstid on kõige hapramad ja vajavad madalaimat kuumust – 140°C ja 10–15 minutit.

Pannil praadides tuleb kuumus hoida mõõdukas: esmalt tuleks pann kuumaks lasta, lisada rasvaine ning praadida vorste kaane all, et need küpseksid ühtlaselt ja säilitaksid oma krõbeda kooriku.

Uued maitsed ja auhinnatud tooted

Sel hooajal tõi Nõo Lihatööstus turule kolm uudistoodet: “Talu verivorstid”, “Verivorstid köömnetega” ja “Verikäkk ehtsa võiga”. Viimane valiti tänavusel Tallinna Toidumessil 87 toote hulgast parimaks jõulutooteks 2024. Rahva suur lemmik on endiselt “Verivorstid Muhu leivaga”, mida hinnatakse nii traditsioonilise maitse kui ka uuendusliku lähenemise poolest.

Lisaks klassikalisele serveerimisviisile jagab Kokmann mitmeid loomingulisi retsepte, sealhulgas verivorsti-sushi, twisted Wellington verivorstiga, verikäki krõpsud pohlajogurtiga ja isegi magustoit – verivorsti järelroog kaeraküpsiste ja marjadega. Iga retsept toob traditsioonilisele verivorstile kaasa uudse lähenemise, sobides ideaalselt jõululaua pidulikuks pearoaks või põnevaks suupisteks.

VERIVORSTI-SUSHI

Valmistamiseks läheb vaja:

  • 1 pakk Nõo Verivorstid Muhu leivaga
  • 250 g sushi riis
  • 0,5 liitrit vett
  • 35 g riisäädikat
  • 25 g riisiveini (mirin)
  • 3 g soola
  • 12 g suhkrut
  • 4 nori lehte
  • 200 g köömnetega hapukapsast
  • 100 g pohlamoosi
  • 30 g sojakastet
  • Abivahendid: bambusmatt, toidukile
Artikli foto
Foto: Nõo Lihatööstus

Pese riisi külma veega vähemalt seitse korda. Seejärel pane pestud riis koos 0,5 l külma veega potti. Lase vesi keema, alanda kuumust ja keeda kaane all madalal tulel umbes 15 minutit, kuni vesi on täielikult imendunud. Lase riisil kaane all veel 5–10 minutit tõmmata.

Sega kokku riisiäädikas, mirin, sool ja suhkur. Soovi korral soojenda segu, et suhkur ja sool paremini lahustuksid. Nirista segu jahtunud riisile ja sega õrnalt puulusikaga. Kata rätikuga ja lase toatemperatuuril jahtuda.

Kuumuta pannil õli või muu rasvaine ning prae verivorstid, kuni nende koorik muutub krõbedaks.

Mässi bambusmatt toidukilesse, et riis ei kleepuks mati külge. Aseta nori leht bambusmatile. Niisuta käed veega ja laota ¼ sushi riisist ühtlaselt nori lehele. Pööra nori leht riisiga pool allapoole.

Lisa vasakult paremale hapukapsas ja pooleks lõigatud verivorstid. Keera sushi rulli ja pinguta.

Niisuta nuga veega ja lõika rullist 8 tükki. Tõsta igale sushi tükile pohlamoos. Serveeri soja kastmega.

TWISTED WELLINGTON VERIVORSTIGA

Valmistamiseks läheb vaja:

  • 500 g sea sisefileed
  • 100 g musti ploome
  • 200 g Nõo Lihatööstuse verivorste
  • 26 viilu Nõo Lihatööstuse toorsuitsupeekonit
  • 500 g lehttaigent (mitte plaatidena, vaid ühes tükis)
  • 1 muna
  • 1 sl toiduõli
  • soola, pipart ja lemmikmaitseaineid
Artikli foto
Foto: Nõo Lihatööstus

Määri sea sisefilee õliga, maitsesta soola, purustatud pipra ja soovi korral oma lemmikmaitseainetega. Eemalda verivorstidelt koor ja sega vorsti sisu hakitud mustade ploomidega.

Laota toorsuitsupeekoni viilud toidukilele nii, et nende ääred üksteisega kattuksid. Peekoneid peaks olema sisefilee suuruse ala jagu. Määri toorsuitsupeekoni viiludele verivorsti ja ploomi segu ning aseta selle keskele sea sisefilee. Keera sisefilee koos peekoni ja verivorsti seguga kilesse ning vormi ühtlaseks. Pane mähitud liha 12 tunniks külmkappi seisma.

Järgmisel päeval tõsta liha umbes tund enne küpsetamist toatemperatuurile soojenema. Laota laiali lehttaigen ja määri selle ääred munaga. Eemalda Wellingtoni ümbert kile ja aseta liha taignale. Vormi sellest ilus pätsike ning pintselda see munaga.

Küpseta rooga 170 kraadini eelsoojendatud ahjus umbes 25 minutit. Enne lahtilõikamist lase pätsikesel umbes 10 minutit toatemperatuuril jahtuda. Serveeri Wellingtoni meelepäraste lisanditega.

VERIKÄKI KRÕPSUD POHLAJOGURTIGA

Valmistamiseks läheb vaja:

  • Nõo verikäkk võiga
  • 2 muna
  • 50 g nisujahu
  • 150 g nisuidusid (võib asendada riivsaia, purustatud maisipuru, rukkijahu või muu teravilja puru/jahuga)
  • 150 g kreeka jogurtit
  • 100 g pohlamoosi
Artikli foto
Foto: Nõo Lihatööstus

Valmistamiseks lõika verikäkist õhukesed, umbes 3 mm paksused viilud. Klopi munad lahti, lisa vähene kogus soola ja pipart. Soovi korral võid lisada ka meelepäraseid ürte.

Paneeri verikäki viilud järgmiselt: kääna viilud esmalt jahus, kasta munasegusse ja kata nisuidude või muu meelepärase paneeringuga. Küpseta verikäki viile kuumas õlis 170°C, õhkfritüüris või ahjus 180°C juures kuldpruuniks.

Sega kreeka jogurt ja pohlamoos. Serveeri verikäki krõpsud soojalt või külmalt, lisades kõrvale jogurtikastme.

VERIVORSTI JÄRELROOG KAERAKÜPSISTE JA MARJADEGA

Valmistamiseks läheb vaja:

  • 4 Nõo verivorsti
  • 4 kaerahelbeküpsist või 4 supilusikatäit kaerahelbeid
  • 2 erinevat sorti moosi (pohla- ja viigimarjamoosi)
  • 4 lusikatäit värvilisi marju või 4 kobarat punaseid sõstraid
  • Kaunistuseks suhkrukoorikus jõhvikad
Artikli foto
Foto: Nõo Lihatööstus

Võta verivorsti sisu kestast välja ja purusta sõrmede vahel. Laota vorsti sisu ja kestad ahjuplaadile ning rösti 150°C juures umbes 10 minutit. Enne serveerimist lase röstitud kestadel ja vorsti sisul jahtuda. Lõika krõbedaks küpsenud kestad väikesteks tükkideks ja aseta koos vorsti sisuga taldrikule.

Lisa juurde purustatud kaerahelbeküpsiseid või röstitud kaerahelbeid. Serveerimisel lisa moos ja kaunista taldrik värviliste marjade ning suhkrukoorikus jõhvikatega.

Copy
Tagasi üles