Päevatoimetaja:
Loora-Elisabet Lomp
+372 5916 2730

Kolmapäeval antakse üle umbusaldusavaldus rahandusminister Jürgen Ligile

Copy
Rahandusminister Jürgen Ligi.
Rahandusminister Jürgen Ligi. Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu kolmapäevasel täiskogu istungil antakse Keskerakonna algatatud ja 28 saadiku allkirjastatud umbusaldusavaldus üle rahandusminister Jürgen Ligile.

Allakirjutanud leiavad, et Jürgen Ligi alavääristas oma väljaütlemistega riigikogu kui institutsiooni ja kahjustas parlamendiliikmete mainet tervikuna.

Umbusaldusavalduses seisab, et Jürgen Ligi oli riigieelarve esimesel lugemisel sisulistele küsimustele vastates raskustes, mis näitab tema ebakompetentsust, mida ta kompenseeris üldsõnalisuse ja solvangutega. Jürgen Ligi ei oma riigirahandusest täit ülevaadet ning on seega oma ametis ebapädev.

Umbusaldajate hinnangul ületas Jürgen Ligi riigieelarve esimesel lugemisel hea maitse piiri, kui alandas korduvalt erinevate erakondade naispoliitikuid, pidades nende küsimusi riigieelarve kohta tänitamiseks ja nimetades saadikuid valevorstideks.

Tegemist ei ole muu kui soolise diskrimineerimisega ning üleolev käitumine vähendab rahva usaldust nii riigikogu, valitsuse kui ka poliitikute vastu üldiselt.

Lisaks on Jürgen Ligi väljaöeldu, et riigikogu roll riigieelarve menetluses peaks vähenema, vastuolus põhiseadusega, eirates võimude lahususe printsiipi.

Ülaltoodut arvestades puudub 28 allakirjutanud riigikogu liikmel usk, et minister suudaks ja tahaks täita ametiga kaasnevaid kohustusi ning antud lubadusi. Seetõttu avaldatakse Eesti Vabariigi põhiseaduse § 65 punkti 13 ning riigikogu kodu- ja töökorra seaduse § 133 alusel rahandusminister Jürgen Ligile umbusaldust.

Tagasi üles