Päevatoimetaja:
Marek Kuul

Kahjurid võtsid kartulisaagist matti – põlduritele valmistab meelehärmi traatuss

Copy
Põllumajandusettevõtjatest vennad Kulle (vasakul) ja Gustav Põldmaa nende ettevõtte kartulihoidlas Simunas.
Põllumajandusettevõtjatest vennad Kulle (vasakul) ja Gustav Põldmaa nende ettevõtte kartulihoidlas Simunas. Foto: Marianne Loorents/Virumaa Teataja

Kodumaistele kartulikasvatajatele pakub tänavune saak mullusest suuremat rahulolu, kuid tõrvatilgana meepotis mõjub maaubinaid pureva kahjuri – traatussi – levik. Head lahendust selle tõrjumiseks pole.

«Ei ole viga, kartulisaak on normaalne. Ainuke asi, et ei saa tõrjuda traatusse, millega on probleeme,» ütles Lääne-Viru tuntud põlluharijate dünastia liige Kulle Põldmaa, kes on koos endast mõni aasta noorema venna Gustaviga ametis Väike-Maarja vallas tegutsevates ettevõtetes K&G Saarelt ja Simuna Remox.

Kartulit kasvatasid nad tänavu rohkem kui sajal hektaril ja see kasvas hästi. Ehkki kevadel valitses kohati põud ja sügise hakul oli jälle vastupidi – põllud kippusid olema liiga märjad –, saagile see kokkuvõttes suurt mõju ei avaldanud. «Kartul sai oma vanast mugulast jõu sisse. Sügiseni kasvas väga ilus, hea ja korralik,» lausus Põldmaa. Samal ajal jäi arvestatav osa saagist sealt matti võtnud traatussi tõttu põllule.

Tagasi üles