Pärnusse miljarditehast ehitada lubavate rahvus­vaheliste kombinaatorite esitletav tehnoloogia puidust ja vesinikust metanooli ajamiseks on maailmas korduvalt läbi põrunud, viitab Euroopas ja Ameerika Ühendriikides tegutseva keskkonnakaitse­organisatsiooni värske raport.

Madalmaades asuva energiavaldkonna üleminekuprojektide arendaja Power2X esindaja aga kriitikaga ei nõustu ja lubab hakata Pärnus miljonist tihumeetrist (kuupmeeter) puidust tootma pool miljonit tonni rohelist metanooli aastas. Raha Eesti metanoolitehase ning Portugali ja Hispaania rohevesinikuelektrolüüsitehaste ehituseks peaks välja käima Kanada suurim pensionifond CPP Investments.

«Kui esimest korda sellest Power2X-i plaanist kuulsime, oli meil déjà-vu tunne, kuna nägime, kuidas valitsused ja kohalikud omavalitsused on mujal ära tinistatud väga sarnaste lubadustega, kuid asi on lõppenud tööstusvaremete ja raisatud toetustega,» märkis Biofuelwatch’i kaasdirektor Almuth Ernsting. Biofuelwatch avaldas koostöös MTÜga Päästame Eesti Metsad 22. oktoobril raporti selle kohta, kuidas mitmed katsed alustada Power2X väidetaval meetodil tööstuslikku tootmist on lõppenud krahhi ja miljonite korstnassekirjutamistega.