Päevatoimetaja:
Sven Randlaid
+372 666 2387

Tallinn puhastab sel talvel lumest 120 km kõnniteid (1)

Copy
Tallinna lumeolud eelmisel talvel.
Tallinna lumeolud eelmisel talvel. Foto: Madis Veltman

Tallinna linn teeb tänavu lumetõrjet senisest suuremas mahus Kesklinna ja Põhja-Tallinna kõnniteedel, teistes linnaosades tavapärases mahus.

Abilinnapea Pärtel-Peeter Pere (RE) sõnul leidis linnavalitsus, et piiratud eelarve juures on otstarbekam ehk säästlikum ja mõistlikum suunata täiendav lumekoristuse maht enim kasutatavate linnaosade kõnniteedele. «Kesklinnas ja Põhja-Tallinnas elab, töötab ja liigub väga palju inimesi. Need linnaosad oma kitsaste käänuliste kõnniteedega on saanud vähem tähelepanu lumekoristusel kui teised. Kui 2025. aasta eelarve võimaldab, võtame järgmisel talvel ette ka teiste linnaosade väiksemate tänavate kõnniteede lumekoristuse,» lubas Pere.

Abilinnapea lisas, et kõnniteed peavad olema lumest puhastatud eelkõige olulistes paikades nagu haiglate, koolide, lasteaedade ja ühistranspordi peatuste juures.

«Linna lepingupartnerid on kõrgendatud valmisolekus, et tagada lume- ja libedusetõrje. Lisanduv lumekoristuse maht on umbes 60 km, kokku koristab Kadrioru Park kõnniteid lumest 120 km jagu,» ütles keskkonna- ja kommunaalameti juhataja asetäitja rajamise ja korrashoiu alal Elari Udam.

Pere täpsustas, et kõnniteede puhastamise kahekordistamise all mõeldakse Kadrioru Pargi tööd. Kui möödunud talvel hoolitsesid ettevõtte töötajad 60 km kõnniteede lumest puhastamise eest, siis tänavu tuleb neil puhastada 120 km kõnniteid. Ja kui varasematel talvedel võis kõnniteid puhastav traktor välja ilmuda alles kell viis õhtul, siis nüüdsest on ka selles osas asi karmim. «Need kõnniteed peavad olema puhtad kell seitse hommikul. Ja see ei tähenda, et kui hommikune ring on ära tehtud, siis võib sahamees puhkama minna. Vajadusel tuleb puhastada veel teine ja kolmaski kord,» rääkis Pere. Seda, millal sahk peab kellegi kodumaja ette jõudma, soovitas Pere vaadata äsja avalikustatud lumekaardilt.

Kuigi lumekoristust tehakse tänavu suuremas mahus, palub linn sõidukijuhtidel, jalakäijatel ja ratturitel talvisel ajal rohkem üksteisega arvestada. «Selge on see, et korraga

igale poole ei jõua, mistõttu palume kõigil inimestel jälgida ilmastikuolusid, valida sobiv kõnni- või sõidukiirus, hoida ohutut pikivahet ja varuda kannatust sihtpunkti jõudmiseks. Teed võivad olla libedad ning libedustõrje kõnni- ja rattateedel võtab aega.

Enne ülekäigurajale astumist tuleb eriti tähelepanelikult veenduda, et sõidukid jõuaksid peatuda, kuna libedus pikendab sõidukite pidurdusteekonda,» rääkis Udam.

Tallinna keskkonna- ja kommunaalameti hoolduspartnerid puhastavad peamagistraale ja teisi suuremaid objekte. Kvartalisisestelt teedelt ja väiksematelt tänavatelt koristavad

lund linnaosade hoolduspartnerid. Lisaks puhastab linn kõnniteid, mis asuvad suure liiklusega magistraalteede ääres, mida kasutatakse rohkem ja mille koristus on hädavajalik, kuna autoteel pole turvaline kõndida.

Seda, milliseid kõnniteid ja millal linna vahenditega lumest puhastatakse, näeb lumekoristuse kaardilt.

Tagasi üles