Päevatoimetaja:
Loora-Elisabet Lomp
+372 5916 2730

VIDEO JA FOTOD Eestis viibiv Ukraina parlamendi esimees peab riigikogus kõne

Copy

Riigikogu esimees Lauri Hussar (Eesti 200) kohtus Ukraina parlamendi esimehe Ruslan Stefantšukiga, kes on täna Eestis visiidil, et rääkida Eesti ja liitlaste jätkuvast toetusest Ukrainale ja tutvustada Ukraina võiduplaani.

Ülekannet on võimalik kuulata ka ukraina keeles

Hussar tervitas oma Ukraina kolleegi ning kinnitas taas Eesti igakülgset toetust Ukrainale võitluses Venemaa agressiooni vastu. «Nädal tagasi võttis Riigikogu vastu avalduse, mis tunnistas 80 aastat tagasi toimunud krimmitatarlaste küüditamise genotsiidiks, kuid õudused jätkuvad Ukraina pinnal, sealhulgas Krimmis ka täna. Eesti on olnud Ukraina üks suurimaid toetajaid selles sõjas, samuti Ukraina kindel toetaja Euroopa Liidu ja NATO liikmeks saamisel, ning Eesti toetus jätkub, kuni Ukraina selle sõja võidab, õudused lõppevad ning Ukraina on üles ehitatud,» rääkis Hussar.

Stefantšuk andis Riigikogu esimehele ülevaate Ukraina viieosalisest võiduplaanist, mida esitleti kuus päeva tagasi Ukraina parlamendis. Hussari sõnul toetame võiduplaani, mis võimaldab Ukrainal võtta sõjas initsiatiivi ja seeläbi liikuda õiglase rahu suunas. «Riigikogu toetab president Zelenskõi võiduplaani. Toetame sõjaliste piirangute kaotamist agressoriga võitlemisel,» märkis ta ja tõi esile ka ülesehituseks antavat abi Žõtomõri oblastis, Eesti poolt Ukrainale antud sõjalist abi, mis on tänavu olnud 100 miljonit eurot ehk 0,25 protsenti sisemajanduse kogutoodangust, aga ka Riigikogu Eesti–Ukraina parlamendirühma tegevust.

Stefantšuk tänas Riigikogu kõigi Ukrainat toetavate poliitiliste otsuste ja kõigi üheksa avalduse, eriti aga viimase, krimmitatarlaste küüditamist genotsiidiks tunnistava avalduse eest. Samuti tänas Stefantšuk Ukrainale osutatud abi eest Eesti rahvast.

Kohtumisel osalesid ka väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson, Eesti–Ukraina parlamendirühma esimees Eerik-Niiles Kross ning aseesimehed Tanel Kiik ja Urmas Reinsalu, samuti Eesti suursaadik Ukrainas Annely Kolk.

Tagasi üles