Päevatoimetaja:
Marek Kuul

Pakosta: vanglakohtade rentimise osas ametlikke läbirääkimisi pole (1)

Copy
Tühjaks jääva Tartu Vangla saatus on valitsuse kätes.
Tühjaks jääva Tartu Vangla saatus on valitsuse kätes. Foto: Kristjan Teedema

Justiitsminister Liisa Pakosta kinnitas esmaspäeval riigikogus saadikute küsimustele vastates, et vanglakohtade osas ühegi riigiga veel ametlikke läbirääkimisi käivitunud ei ole.

Pakostale päringu esitanud riigikogu liikmed Rain Epler, Siim Pohlak, Rene Kokk, Evelin Poolamets, Arvo Aller, Kert Kingo, Varro Vooglaid, Anti Poolamets, Mart Helme, Helle-Moonika Helme ja Martin Helme soovisid teada täpsemalt valitsusele esitatud ettepanekust hakata Eesti vabu vanglakohti teistele riikidele välja rentima.

Pakosta kinnitas, et läbirääkimisi ei ole alustatud mitte ühegi riigiga, sealhulgas ka mitte Ühendkuningriigiga. «26. septembril toimus valitsuse kabineti nõupidamine, kus anti justiitsministeeriumile luba pidada eelkonsultatsioone erinevate riikidega eesmärgiga selgitada välja rendivõimaluse detailsemad asjaolud, detailsemalt võimalik tasuvus ja detailsemalt riigipõhiselt võimalik mõju Eesti majandusele ja julgeolekule,» ütles Pakosta.

Ta lisas, et need eelkonsultatsioonid ei tähenda mitte kuidagi projekti realiseerumist, vaid kinnitavad seda, et me uurime praegu projekti käivitamise võimalusi ja seda, mida see konkreetsemalt kaasa tooks.

«Meie seisukoht on see, et mitte ükski välisriigist tulnud kinnipeetav, juhul kui välisriigist kinnipeetavaid me hakkame üldse vastu võtma, ei vabane Eestisse,» kinnitas Pakosta.

Pakosta selgitas, et praegusel hetkel oleme pidanud eelkonsultatsioone Hollandi ja Rootsiga. «Eelkonsultatsioonid on välja näinud niimoodi, et ametnike tasemel on toimunud üksikasjade täpsustamine, mida üldse võiks silmas pidada. Hollandi puhul me omandame ka kogemusi sellest, et Holland ise on vanglakohti välja rentinud ja mida see on kaasa toonud ja kuidas nad on seda korraldanud,» ütles minister.

Pakosta põhjendas kõne all olevat projekti: «Küll ma tahaksin tegeleda tühjaks jäänud vanglakohtadele rakenduse otsimisega. See on paratamatus, millega tuleb tegeleda. Meil on maksumaksjal küllalt oluline koormus tühjalt seisvate vanglahoonete ülalpidamisega,» märkis Pakosta.

«Eesmärk on välja selgitada erinevad detailid ja asjaolud, kas see projekt oleks võimalik niimoodi, et Eesti rahva turvalisus oleks tagatud, et turvalisus isegi suureneks ja et see majanduslikult oleks ka tasuv. Rääkimata sellest, et tuleb täita ka kõiki muid nõudeid. Kas see on mõttekas,» ütles Pakosta.

Tagasi üles