Päevatoimetaja:
Marek Kuul

Erikomisjoni juht: miks RMK hakkab alles nüüd puidu turuhinda arvutama?! (1)

Copy
Riigikontrolör Janar Holm (vasakul) saabus riigikogu korruptsioonivastase komisjoni istungile koos komisjoni liikmete ja kliimaministeeriumi asekantsleri Antti Toomingaga (paremal).
Riigikontrolör Janar Holm (vasakul) saabus riigikogu korruptsioonivastase komisjoni istungile koos komisjoni liikmete ja kliimaministeeriumi asekantsleri Antti Toomingaga (paremal). Foto: Sander Ilvest

Riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni juhil tekkis esmaspäevasel istungil küsimus, miks Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) on hakanud alles nüüd lahendama korruptsiooniohtlikke puidumüügiprobleeme, mida arutati istungil hulgaliselt.

Komisjoni avalikul istungil oli arutlusel, miks RMK on juba üle 25 aasta müünud puitu läbipaistmatus menetluses sõlmitavate kestvuslepingutega sageli turuhinnast soodsamalt. Puitu müüdi suhteliselt kitsale isikute ringile kinniste läbirääkimiste käigus kokku lepitud hinnaga. Selline praktika tõi riigikontrolli hinnangul kaasa nii korruptsiooni- kui ka keelatud riigiabi andmise riski.

«Sellel istungil avastati päris palju asju, kuidas ikkagi varem kogu see menetlus oli läbipaistmatu,» märkis komisjoni esimees Anastassia Kovalenko-Kõlvart (KE). «Kestvuslepingud olid kinnised, nüüd need muudeti avalikuks, lõpuks on alustatud rotatsiooniga (16 aastat RMK puiduturuosakonda juhtinud Ulvar Kaubi lahkub aasta lõpus ametist – Ü. H.), on jõutud järeldusele, et on vaja esitada [majandus]huvide deklaratsioon, mida varem pole esitatud (ministeerium pole nõudnud – Ü. H.), jõuti järeldusele, et on vaja metsaseadust täiendada, on vaja paremini lahti kirjutada, mida tähendab puiduturu stabiliseerimine, ja lõpuks ka seda, et nüüd hakati leppima kokku, milline siis ikkagi puidu harilik väärtus (ehk turuhind – Ü. H.) on. Tekib küsimus, kuidas siis varasemalt kõik need asjad olid nii, nagu on?»

Tagasi üles