Päevatoimetaja:
Andres Einmann
+372 666 2072

Ajalooline lõhejõgi vabanes viimasest suurest rändetakistusest (2)

Copy
Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) rajas koostöös Saue vallaga Harjumaal Ruila paisjärve asemele tehiskärestikuga jõe.
Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) rajas koostöös Saue vallaga Harjumaal Ruila paisjärve asemele tehiskärestikuga jõe. Foto: Riigimetsa majandamise keskus

Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) rajas koostöös Saue vallaga Harjumaal Ruila paisjärve asemele tehiskärestikuga jõe. Betoonpaisu lammutamine ja uue jõesängi rajamine andis Vasalemma jõe kaladele paremad tingimused rändeks ja kudemiseks.

RMK juhatuse liige Kristjan Tõnisson ütles, et taoline koostööprojekt oli esimene ja esimest katset võib lugeda ideaalilähedaseks. Ta lisas, et RMK arengukavas on eesmärk parandada aastaks 2028 liikide elupaiku 500 kilomeetril vooluveekogudel.

Saue vallavanem Andres Laisk märkis, et Vasalemma jõele rajatud Ruila paisjärve seisund oli aastatega muutunud üha halvemaks, järv kasvas kinni, oli mudane ning paisu taha kogunes setet.

«Paisjärve hooldus on mahukas investeering ja ka tehniliselt keerukas töö, mida kohapealsed looduslikud tingimused ei soosinud. Meil tuli valida, kas halvasti taastatud paisjärv või hästi taastatud jõgi ning me valisime viimase,» rääkis vallavanem.

20. sajandi alguses oli Eesti jõgedel üle 800 vesiveski, et vili saaks jahvatatud ja palgid saetud. Veejõu kasutamiseks oli vajalik pais. Tänaseks on paisud lagunemas, paisjärved oma tähtsuse minetanud ja takistavad kalade rännet kudemispaikadesse.

Ruila paisu eemaldamisega kadus järgmine suur kalade rändetakistus Vasalemma jõel – aasta tagasi likvideeris RMK Vanaveski paisu, mis asus suudmest vaid nelja kilomeetri kaugusel. Vasalemma jõgi on koduks rohkem kui 20 kalaliigile, nende seas hingile, võldasele, jõesilmule ja lõhele.

RMK vee-elustiku eksperdi Sander Sandbergi sõnul on Eestis 11 lõhejõge ja neist vaid kolmes – Keila, Kunda ja Vasalemma jões – elab algupärase genotüübiga populatsioon.

«Selliste veekogude puhul tahame parandada olemasolevate kalade paljunemist selle asemel, et asustada jõkke juurde kalakasvatuse lõhesid,» selgitas Sandberg.

Paisu eemaldamine võimaldab rändekaladel leida kudepaiku pikemal jõelõigul. «Paisu taha kogunenud kalad olid kergeks saagiks röövpüüdjatele ja ka elutingimused on paremad, kui kaladel on rännuruumi rohkem,» tõdes Sandberg.

Ta lisas, et paisude eemaldamine on vaid osa lõhe populatsiooni turgutamisega seotud töödest. «Järgmiseks pöörame pilgu Vasalemma jõe kudealade ja elupaikade poole ning hoolitseme selle eest, et kaladel oleks siin ka hea elukeskkond,» lubas ta.

Augustis alanud tööde käigus rajas RMK mööda endist Ruila paisjärve kallast uue jõesängi ja asendas järves asunud tuletõrje veevõtukoha veemahutiga. Saue vald lasi lammutada vana betoonpaisu ja täita paisjärve ala pinnasega, mis saadi Kernu paisjärve puhastustöödest. Uue jõesängi kaldad kindlustati põhumattidega ja kaldapealsele laotati paekivi.

Tööd projekteeris Inseneribüroo Urmas Nugin OÜ ja viis ellu BauEst OÜ. Kogu töö maksumus oli 220 000 eurot käibemaksuta. Kulud jagunevad RMK ja Saue valla vahel võrdselt. Töid rahastatakse osaliselt Euroopa Ühtekuuluvusfondi projekti «Mitteheas seisundis veekogumite tervendamine» eelarvest.

Tagasi üles