Päevatoimetaja:
Marek Kuul
(+372) 507 3066

Iisrael avaldas vahetult enne tapmist filmitud kaadrid Sinwarist

Copy
Iisraeli sõdurid riiklikku kohtumeditsiini keskuse juures, kuhu toodi Hamasi juhi laip.
Iisraeli sõdurid riiklikku kohtumeditsiini keskuse juures, kuhu toodi Hamasi juhi laip. Foto: Ilia Yefimovich/Scanpix

Iisraeli sõjavägi avaldas neljapäeva hilisõhtul drooniga filmitud kaadreid äärmusrühmituse Hamasi juhist Yahya Sinwarist, mis olid tehtud viimastel hetkedel enne terroristi tapmist.

Videol võib näha, kuidas haavatud mees viskab drooni mingisuguse esemega.

«Droonikaadritel on Yahya Sinwar mõni hetk enne tema hävitamist,» seisis sõjaväe avalduses.

Iisraeli sõjavägi täpsustas, et Sinwar tapeti Gaza lõunaosas asuvas Rafahis. Päev varem oli aset leidnud tulevahetus Sinwari ja veel kahe terroristiga.

«Sinwar hävitati meie sõdurite poolt Tel Sultani piirkonnas,» täpsustas sõjaväe pressiesindaja kontradmiral Daniel Hagari.

Enne video filmimist oli Sinwar koos kahe teise Hamasi võitlejaga piirkonnas liikunud korterist korterisse, et vältida avastamist. Rühm sattus Iisraeli tule alla, mis sundis Sinwari üksi põgenema.

Videol võib näha tolmuga kaetud meest istumas üksi purustatud korteris. Hiljem tuvastati mees Sinwarina. Video lõpus üritab vigastatud käega terrorist teda filmivat drooni kepiga visata. Iisraeli andmetel tapeti Sinwar vahetult pärast seda.

«Sinwar põgenes üksi ühte hoonesse ja meie väed otsisid ala droonidega läbi, mida sellest videost võib ka näha. Sinwar vigastas tulevahetuses kätt,» rääkis Hagari.

Asjaga kursis olev allikas ütles telekanalile CNN, et hoonet oli tulistanud Iisraeli tank.

«Alles siis, kui Iisraeli sõdurid sisenesid jalgsi ja uurisid hoonet lähemalt, hakkasid nad kahtlustama, et tegu on Sinwariga,» ütles allikas. Sinwari laiba juurest leiti muu hulgas sularaha.

«Leidsime temalt relva ja 40 000 seeklit ehk umbes 10 000 eurot. Terrorist oli põgenemas, aga meie vägedel õnnestus ta kõrvaldada,» sõnas Hagari.

Iisraeli politsei teatas hilisõhtul, et Sinwari surnukeha toodi Tel Avivi kohtuekspertiisi asutusse täiendavaks uurimiseks.

«Hamasi juhi Yahya Sinwari surnukeha saabus mõni aeg tagasi riiklikku kohtumeditsiini keskusesse edasiseks läbivaatamiseks,» seisis politsei avalduses.

Iisraeli politsei teatel tehti Sinwari isik esialgu kindlaks tema hambakaardi põhjal. Pärast seda kinnitati teavet sõrmejälgedega ja DNA testiga. Brittide rahvusringhäälingu BBC andmetel on Iisraelil kõik vajalikud andmed olemas, sest Sinwar on seal kunagi vangis istunud.

Tagasi üles