Päevatoimetaja:
Marek Kuul
(+372) 507 3066

EL: Sinwari surm nõrgestab Hamasi märkimisväärselt

Copy
Ursula von der Leyen.
Ursula von der Leyen. Foto: JOHN THYS/Scanpix

Hamasi liidri Yahya Sinwari surm nõrgestab seda oluliselt, sest jättis Palestiina äärmusrühmituse ilma Iisraeli vastu eelmise aasta 7. oktoobril toime pandud verise terrorirünnaku peakorraldajata, ütles neljapäeval ühenduse juht Ursula von der Leyen.

«Sinwar oli põhimõtteliselt 7. oktoobri mõrvade, tapatalgute, vägistamiste ja inimröövide juht,» ütles Euroopa Liidu juht Brüsselis ajakirjanikele.

«Nii et tema surm nõrgestab Hamasi kindlasti oluliselt,» kinnitas von der Leyen.

Suurbritannia peaminister Keir Starmer kutsus samal ajal üles vabastama kõik Gazas viibivad pantvangid ja ütles, et tema riik ei leina Sinwari surma.

«Sinwar oli pärast holokausti juutide ajaloo kõige ohvriterohkema päeva korraldaja,» sõnas peaminister meenutades Hamasi 7. oktoobril 2023. aastal korraldatud ulatuslikku ja verist terrorirünnakut.

«Täna on minu mõtted nende ohvrite peredega. Ühendkuningriik Sinwari ei leina,» kinnitas Starmer avalduses.

USA president Joe Biden tervitas neljapäeval Sinwari surma hea päevana maailma jaoks.

Bideni hinnangul on sellega kõrvaldatud ka peamine takistus Gaza relvarahu ja pantvangide vabastamise saavutamisel.

«See on hea päev Iisraelile, Ühendriikidele ja kogu maailmale,» ütles Biden, kes reisis uudise ajal lennukiga Saksamaale.

«Nüüd on võimalus »päev pärast« Gazas ilma Hamasita võimul ja poliitiline lahendus, mis tagab parema tuleviku nii iisraellastele ja ka palestiinlastele,» lisas president.

USA asepresident ja demokraatide presidendikandidaat Kamala Harris tervitas samuti Sinwari surma võimalusena lõpetada sõda Gazas.

«See hetk annab meile võimaluse lõpetada lõpuks sõda Gazas,» ütles Harris.

«Ja see peab lõppema nii, et Iisrael on kindlustatud, pantvangid vabastatakse ja kannatused Gazas lõppevad,» sõnas asepresident.

Tagasi üles