Päevatoimetaja:
Marek Kuul
(+372) 507 3066

Ukraina tahab Zelenskõi sõnul NATO julgeolekutagatist

Copy
President Volodõmõr Zelenskõi pressikonverentsil Brüsselis.
President Volodõmõr Zelenskõi pressikonverentsil Brüsselis. Foto: Francois Walschaerts/Scanpix

Ukraina loobus Budapesti memorandumi alusel tuumarelvadest vastutasuks mõjukate tuumariikide rahu, territoriaalse terviklikkuse ja suveräänsuse tagatiste eest, kuid sai vastutasuks Venemaalt agressiooni, ütles neljapäeval president Volodõmõr Zelenskõi, vahendas uudistekanal Ukrinform.

Samas pole Ukraina kunagi teatanud kavatsusest tuumaarsenal taastada.

Ukraina president Zelenskõi rääkis teemal neljapäeval Brüsselis ühisel pressikonverentsil NATO peasekretäri Mark Ruttega. Zelenskõi vastas nõnda ajakirjaniku küsimusele, kui kaua võtab Ukrainal aega oma tuumarelvade loomine.

«Mõnikord loome me endale ise probleeme ja nüüd oled sa just seda tegema hakanud. Me pole kunagi öelnud, et valmistume tuumarelva või midagi taolist looma,» rõhutas Zelenskõi.

Riigipea meenutas, et Budapesti memorandumile kirjutasid alla väga lugupeetud ja võimsad tuumariigid. See dokument nägi ette, et Ukraina loobub tuumarelvadest ning riigi territoriaalset terviklikkust ja suveräänsust kaitsevad need lugupeetud riigid, kelle seas Venemaa, Hiina ja USA.

«Kahjuks ei suutnud tagatise andnud riigid pärast Ukraina tuumarelvadest loobumist sundida Venemaad viimase kümne aasta jooksul juba vähemalt kaks korda Ukraina vastu suunatud agressioonist loobuma,» tõdes Zelenskõi.

«See tähendab, et Budapesti memorandum ei ole meie julgeolekule üldse hea tagatis. Seetõttu toonitan, et meil pole muud julgeolekutagatiste alternatiivi peale NATO. See on minu sõnum. Me ei tooda tuumarelvi. Palun ärge suruge sellise sisuga sõnumeid meile peale,» ütles president ajakirjanikule.

Teatavasti algas 17. oktoobril Brüsselis kahepäevane NATO kaitseministrite kohtumine. Neljapäeval toimus tööõhtusöögi vormis NATO-Ukraina nõukogu ministrite tasemel kohtumine.

Kohtumisega ühines ka Ukraina president Zelenskõi, kes saabus Brüsselisse, et osaleda Euroopa Ülemkogu kohtumisel ja tutvustada Euroopa Liidu liidritele Ukraina võiduplaani.

Tagasi üles