Päevatoimetaja:
Marek Kuul

Suurbritannia määras Eesti kaitseks brigaadi

Ühendkuningriik toob eelpaigutusena Eestisse hulga kaasaegset relvastust, muu hulgas liikursuurtükke Archer.
Ühendkuningriik toob eelpaigutusena Eestisse hulga kaasaegset relvastust, muu hulgas liikursuurtükke Archer. Foto: Thomas Peter/Reuters/Scanpix

Suurbritannia määras Eesti tugevduseks 4. brigaadi, mida hoitakse ja arendatakse Ühendkuningriigis kõrges valmiduses Eesti tugevdamiseks kriisi või konflikti korral.

Kaitseminister Hanno Pevkur (RE) ja Ühendkuningriigi kaitseminister John Healey allkirjastasid eile Brüsselis enne NATO kaitseministrite kohtumist kahepoolse kaitsekoostöö teekaardi, mille üks põhilisi punkte on Eesti kaitseks määratav brigaad.

Pevkuri sõnul jätkavad Eesti ja Ühendkuningriik koostööd kavandamaks brigaadi varustuse eelpaigutamist Eestisse. Neljapäeval sõlmitud kokkuleppe alusel suunab Ühendkuningriik Eestisse uusimat ja moodsaimat lahinguvarustust, nagu näiteks Archeri liikursuurtükke, Boxeri ja Ajaxi soomustransportööre ning tanke​ Challenger 3.

Kaitseministri sõnul hõlmab brigaadi arendustegevus ka regulaarseid õppusi, millega harjutatakse brigaadi siirmist Eestisse. Järgmine selline on näiteks 2025. aasta suurõppus Siil, kuhu Eesti kaitseks määratud tugevdusbrigaad siirmise harjutamiseks tuleb.

Tagasi üles