Päevatoimetaja:
Marek Kuul

Kiirabi liit on mures uue e-kiirabi käivitamisega viivitamise pärast

Copy
Kiirabi
Kiirabi Foto: Dmitri Kotjuh

Kiirabi liit palub sotsiaalministeeriumil uue e-kiirabi projekti arendamise kohta läbi viia auditi, kuna aasta lõpus käivitada lubatud lahendust ei ole siiani kiirabipidajatele proovida antud.

Tervisekassa viis 2022. aastal läbi hanke uue e-kiirabi soetamiseks ja arendamiseks. Hanke tulemusena osutus valituks Telia Eesti ja Ortivus AB ühispakkumine. Uue e-kiirabi algus on lubatud selle aasta lõppu.

«Aasta lõpp ei ole enam kaugel, kuid kahjuks ei ole kiirabipidajatele tänase seisuga töötavat lahendust katsuda antud,» tõdes Eesti Kiirabi Liidu juhatuse esimees Taavet Reimers.

«Eduka IT-toote rakendamise üks eeldusi on platvormi süsteemne testimine ja piloteerimine, mille käigus ilmnevad süsteemi vead ning selgub kasutatavus reaalkasutuses. Lisaks andmebaaside ja platvormi töökindlusele annab testimine ülevaate koormustaluvusest. Kiirabipidajatele teadaolevalt ei ole ühtegi loetletud protsessidest tänaseks läbi viidud,» lisas Reimers.

Tervisekassa kui projekti eestvedaja on korduvalt kiirabipidajaid teavitanud piloteerimise alguskuupäevadest.

«Kahjuks ei ole neist ükski realiseerunud. Enne piloteerimise algust saadab tervisekassa teavituse, et piloteerimine jääb ära ning antakse uus kuupäev. Tänaseks on olnud kolm piloteerimise kuupäeva, mis ei ole rakendunud,» märkis Reimers. Viimati lubatud kuupäevadeks olid 14. oktoober kuni 1. november, kuid ka see on edasi lükatud.

Reimersi sõnul on mobiilse e-kiirabi oluliseks osaks on korrektne ja toimiv analüüsimoodul. «Täna ei ole analüüsimooduli versiooni kiirabipidajatele veel näidatud. Kiirabipidajate parima teadmise juures ei ole ka tänase seisuga autodes paiknevadi IT-seadmete ühilduvust testitud. Ei ole proovitud printida mitte ühtegi kiirabikaarti. Meile teadaolevalt on igasugune printimise ühilduvuse testimine tegemata,» nentis Reimers.

Kiirabi liit palub sotsiaalministeeriumil läbi viia auditi uue e-kiirabi projekti arendamise läbiviimise kohta. Lisaks palub liit tagada rahastuse Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskusele (TEHIK) vana e-kiirabi töös hoidmiseks ja arendamiseks järgmisel aastal.

Märksõnad

Tagasi üles