Päevatoimetaja:
Marek Kuul
(+372) 507 3066

Põhja-Korea kinnitusel õhiti Lõuna-Koreasse viivad teed ja raudteed

Copy
Põhja-Korea võimude edastatud foto teede hävitamisest.
Põhja-Korea võimude edastatud foto teede hävitamisest. Foto: Stringer/Scanpix

Põhja-Korea riigimeedia kinnitas kolmapäeval ametlikult, et armee lasi õhku Lõuna-Koreasse viivad maanteed ja raudteed.

«Vaenulikku riiki viivad transpordiühendused on lõhkamise tõttu täielikult blokeeritud,» seisis agentuuri KCNA uudises.

Põhja-Korea teatas neljapäeval ühtlasi, et riigi põhiseadus määratleb nüüd Lõuna-Korea vaenuliku riigina.

See on esimene kord, kui Pyongyang kinnitas ametlikult seaduslikke muudatusi, mida riigijuht Kim Jong-un selle aasta alguses nõudis.

«Riik õhkis sel nädalal seda lõunaga ühendavad maanteed ja raudteed. Tegemist on paratamatu ja legitiimse meetmega, mis on täidetud kooskõlas põhiseaduse nõudega, mis määratleb Lõuna-Korea selgelt vaenuliku riigina,» teatas Korea ametlik uudisteagentuur.

Lõuna-Korea sõjavägi avaldas teisipäeval videokaadreid Põhja-Korea sõduritest, kes lasevad õhku peamiselt sümboolseid teid ja raudteid, mis ühendavad kahte Koread.

Pyongyangi sõjavägi oli päev varem lubanud Lõuna-Korea piiri alaliselt sulgeda.

Põhja-Korea väitis kolmapäeval ühtlasi, et enam kui miljon noort on sel nädalal registreerunud relvajõududesse või sellega uuesti liitunud pärast seda, kui Pyongyang süüdistas Lõuna-Korea sõjaväge droonide saatmises oma õhuruumi.

Soul eitas droonide saatmist, kuid Pyongyang väidab, et on selgeid tõendeid võimude seotusest kampaaniaga, mis väidetavalt sisaldab režiimivastaseid lendlehti, mida on alla heidetud Põhja-Korea pealinna kohal.

KCNA kohaselt on enam kui 1,4 miljonit noorteliiga ametikandjat ja noort ning üliõpilast üle kogu maa end vabatahtlikuna üles andnud liitumaks või taasliitumaks Korea Rahvavabastusarmeega 14. ja 15. oktoobril.

Põhja-Koreas peavad mehed täitma pika kohustusliku ajateenistuse. Pyongyang on varemgi väitnud, et pingelistel aegadel kas Souli või Washingtoniga on isamaaliste värbamiskampaaniate raames sõjaväega liitunud palju inimesi.

Tagasi üles