Päevatoimetaja:
Marek Kuul
(+372) 507 3066

Iisraeli armee kinnitusel pole ÜRO rahuvalvajad Liibanonis sihtmärgiks

Copy
ÜRO rahuvalvajad Liibanoni ja Iisraeli piiri lähedal.
ÜRO rahuvalvajad Liibanoni ja Iisraeli piiri lähedal. Foto: -/SCANPIX

Iisraeli armee toonitas kolmapäeval, et ei ole kunagi võtnud tahtlikult sihikule ÜRO rahuvalvajaid ega nende rajatisi Liibanonis.

«ÜRO Liibanoni rahuvalvemissiooni (UNIFIL) infrastruktuuri objektid ja väed ei ole sihtmärk,» seisis Iisraeli armee avalduses.

UNIFIL teatas varem, et Iisraeli armee tulistas üht selle positsiooni Lõuna-Liibanonis, kus kahjustada sai vaatetorn.

«Kfar Kila külas viibivad rahuvalvajad nägid, kuidas Iisraeli armee tank nende vaatetorni tulistas. Hävines kaks kaamerat ning torn sai kahjustada otseses ja ilmselt tahtlikus tulistamises missiooni positsioonide pihta,» seisis avalduses.

Kaks parameedikut sai varem päeval haavata rünnakus, mis tabas üht Lõuna-Liibanoni küla päästemissiooni ajal, mis oli koordineeritud ÜRO rahuvalvajatega, teatas Liibanoni Punane Poolkuu.

Punane Poolkuu ütles sotsiaalmeedia postituses, et kaks parameedikut sai kergeid vigastusi Jwaya külas.

Kuueteistkümne Euroopa Liidu (EL) liikmesriigi kaitseministrid väljendasid kolmapäeval kohtudes ühist tahet avaldada Iisraelile maksimaalset poliitilist ja diplomaatilist survet hoidmaks ära uusi vahejuhtumeid ÜRO rahuvalvajate suhtes Liibanonis.

Itaalia ja Prantsusmaa korraldasid videokonverentsi, millel osalesid 16 ühenduse riiki, mis osalevad Liibanonis ÜRO rahuvalvemissioonil UNIFIL.

Ministrid mõistsid jõuliselt hukka rünnakud rahuvalvajate vastu, edastas Itaalia kaitseministeerium.

Iisraeli välisminister Israel Katz rõhutas kolmapäeval, et ÜRO rahuvalvajate tegevus Lõuna-Liibanonis piiri lähedal on väga tähtis ja oluline ning missioon võiks mängida olulist rolli pärast seda, kui juudiriigi sõda Hizbollah'ga läbi saab.

«Iisrael omistab suurt tähtsust rahuvalvemissiooni UNIFIL tegevusele ning meil ei ole kavatsust kahjustada organisatsiooni ega selle personali,» rõhutas Katz.

«Iisraeli hinnangul on missioonil mängida tähtis roll pärast sõja lõppemist Liibanoni šiialiikumise vastu,» lisas minister.

Tagasi üles