Päevatoimetaja:
Liisa Ehamaa
(+372) 507 3066

Zelenskõi külastab NATO peakorterit

Copy
Ukraina suurtükiväelased Harkivi oblastis.
Ukraina suurtükiväelased Harkivi oblastis. Foto: ALEX BABENKO/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi külastab neljapäeval alliansi kaitseministrite kohtumise ajal NATO peakorterit, teatas uudistekanal Ukrinform.

Ukrinformi andmetel kinnitas NATO pressiesindaja Farah Daghllah seda sotsiaalmeedias.

«NATO peasekretär tervitab Ukraina presidenti NATO peakorteris 17. oktoobril NATO kaitseministrite kohtumise ajal. Ühine pressikonverents on kavas kell 18.20,» täpsustas pressiesindaja.

Brüsselis algab neljapäeval kahepäevane NATO kaitseministrite kohtumine, mille üheks peamiseks teemaks on jätkuv toetus Ukrainale.

Kohtumisel osaleb eeldatavasti ka Ukraina kaitseminister Rustem Umerov.

Lisaks algab neljapäeval Brüsselis Euroopa Liidu riigi- ja valitsusjuhtide tippkohtumine. Ühenduse välispoliitikajuht Josep Borrell märkis, et president Zelenskõi peaks tippkohtumisel Euroopa liidritele esitama Ukraina võiduplaani, kus kirjeldatakse edasisi samme Venemaa agressiooni vastu võitlemiseks.

NATO kaitseministrid arutavad Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi esitatud võiduplaani neljapäeval ja reedel Brüsselis peetaval kohtumisel, teatas kolmapäeval alliansi uus peasekretär Mark Rutte.

Zelenskõi tutvustas viiepunktilist plaani kolmapäeval Ukraina ülemraadale.

«Esimene punkt on kutse NATO-sse, kohe,» ütles president seadusandjatele.

Zelenskõi sõnul on Moskva suutnud õõnestada Euroopa julgeolekut seetõttu, et Ukraina ei kuulu USA juhitavasse kaitseallianssi.

Kreml hoiatas seepeale, et Kiiev surub allianssi otsekonflikti poole Venemaaga.

NATO riigid on kuulutanud, et Ukraina on pöördumatul teel liikmesuse poole, kuid USA ja Saksamaa on juhtinud vastuseisu kohesele liikmeksvõtule.

Rutte märkis, et allianss jätkab ulatusliku sõjalise abi suunamist Ukrainasse.

NATO peasekretäri sõnul peab Moskva mõistma, et allianss teeb seda seni, kuni Venemaa jätkab oma sõjategevust.

Tagasi üles