Päevatoimetaja:
Anu Viita-Neuhaus

Kaitseministeeriumi ja keskkonnaameti autodest saavad alarmsõidukid (1)

Copy
Valitsuse eelnõu kohaselt lisatakse alarm- ja jälitussõidukite loetellu kaitseministeeriumi ja keskkonnaameti autod ja sama ameti maastikusõidukid. Foto on illustratiivne.
Valitsuse eelnõu kohaselt lisatakse alarm- ja jälitussõidukite loetellu kaitseministeeriumi ja keskkonnaameti autod ja sama ameti maastikusõidukid. Foto on illustratiivne. Foto: Taavi Sepp

Alarm- ja jälitussõidukite loetellu lisatakse kaitseministeeriumi ja keskkonnaameti autod ja sama ameti maastikusõidukid.

Valitsuse eelnõu seletuskirja järgi on kaitseministeeriumil sarnaselt välisministeeriumiga rahvusvaheliste visiitide delegatsioonide saatmiseks õigus teha alarmsõite. «Sõjaväepolitsei, kellele on samuti alarmsõitude tegemise õigus, eskortimise võimalused võivad olla teatud ajahetkedel piiratud samuti ei ole harv juhus, kui ühe visiidi raames liiguvad kõrgetasemelised delegatsioonid eri suundades, näiteks ühed Tapale ja teised Ämarisse, mille tõttu on saatmisteks vajalik täiendav ressurss koos alarmsõidu tegemise võimalusega,» seisab seletuskirjas.

Keskkonnaameti sõidukite lisamisega alarmsõidukite loetellu tekib keskkonnaametnikel võimalus peatada eesliikuv sõiduk ka alarmsõiduki eriseadmete – valgustus- ja heliseadmete – abil ning kasutada kõiki meetodeid, mis on neile seadusega antud.

Keskkonnaameti sõidukite lisamine alarmsõidukite hulka tuleneb praktilisest vajadusest, sest keskkonnaametnikel võib sõiduki peatamise vajadus tekkida metsateedel, maastikul, pinnaskatteta teedel või väiksematel kohalikel teedel.

Tavapäraselt puudub nendes kohtades võimalus eesliikuvast sõidukist ohutult mööduda, peatada oma sõiduk ja anda seejärel käega, sauaga või helkurkettaga peatamismärguanne. Samuti ei ole sellistes kohtades võimalik sõidukit peatada nii, et liigutakse eesliikuva sõiduki kõrvale ning antakse peatumismärguanne liikuvast sõidukist.

Kiireloomuliste ametiülesannete täitmisel loetakse eelnõu järgi alarmsõidukiks edaspidi ka kaitseministeeriumi kantsleri auto, kaitseväe juhataja asetäitja auto, kaitseväe peastaabi ülema auto ja kaitseväe luurekeskuse ülema auto.

Mis autod on alarm- ja jälitussõidukid? Loe SIIT.

Tagasi üles