Päevatoimetaja:
Anu Viita-Neuhaus

Reitingud: liidrikohal jätkab Isamaa (4)

Copy
Isamaa esimees Urmas Reinsalu.
Isamaa esimees Urmas Reinsalu. Foto: Sander Ilvest

Viimaste küsitlustulemuste põhjal toetab Isamaad 29 protsenti, Reformierakonda 18,7 protsenti ja Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda 13,6 protsenti valimisõiguslikest kodanikest, selgus ühiskonnauuringute instituudi ja uuringufirma Norstat iganädalasest küsitlusest.

Esikolmikule järgnevad Keskerakond 13 protsendiga ja Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) 12,8 protsendiga. Parlamendierakondadest kõige madalama toetusega on Eesti 200, keda toetab 4,2 protsenti.

Kuigi Keskerakond langes nädalaga reitingutabelis kolmandalt kohalt neljandaks, on vahed väikesed ning sotside, Keskerakonna ja EKRE toetus peaaegu võrdne.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 36,5 protsenti ning opositsioonierakondi 54,8 protsenti vastajatest.

Tartu Ülikooli Johan Skytte poliitikauuringute instituudi kaasprofessor Martin Mölder ütles, et Isamaa on eelistatuim erakond paljudes valijagruppides, välja arvatud kõige nooremad, lasteta valijad ning õppijad, kes toetavad selgelt rohkem sotsiaaldemokraate. Keskmisest kõrgema sissetulekuga, juhtival palgatööl ja kõrgharidusega valijad toetavad natuke enam Reformierakonda ning mitte-eestlastest valijate seas on stabiilselt kõige populaarsem Keskerakond.

Isamaast kümne protsendipunkti kaugusel on Reformierakond, kellest omakorda oluliselt maas on 12–13 protsendi peal sotsiaaldemokraadid, Keskerakond ja EKRE. «Neist kaks viimast on juba pikemat aega suhteliselt stabiilselt sellel tasemel olnud. Hiljuti liitusid nedega ka sotsid, kelle toetus väga järsult langes ning on praegu jäänud pidama umbes 13 protsendi tasemel,» ütles Mölder.

«Eesti 200 ja Parempoolsed paiknevad stabiilselt valimiskünnise all. Samuti ei ole oma toetusele tuult tiibadesse saanud uus erakond Eesti Rahvuslased ja Konservatiivid, kelle paari protsendi piirimail reiting jääb Rohelistega samele tasemele,» lisas Mölder.

Tagasi üles