Päevatoimetaja:
Marek Kuul

Tallinnas suletakse viis ja avatakse kaks bussiliini

Copy
Sõidukaart tuleb bussi sisenedes valideerida.
Sõidukaart tuleb bussi sisenedes valideerida. Foto: Pärnu Postimees

Tallinnas suletakse 21. oktoobrist viis ja avatakse kaks uut bussiliini ning muutuvad kuue bussi marsruudid.

Busside nr 4, 12, 13, 26, 26A ja 49 liikumisteed muutuvad. Bussiliinid nr 40 ja 51 ning nr 54 ja 47 ühendatakse, liinid nr 22, 47, 51, 64 ja 65 suletakse. Lisanduvad uued liinid nr 25 ja 48.

Abilinnapea Kristjan Järvan rõhutas, et liinimuudatuste lõplikud otsused põhinevad nii andmepõhisel analüüsil kui ka elanike tagasisidel. «Korraldasime kõikides linnaosades koosolekud, samuti said inimesed oma arvamust avaldada ja ettepanekudi teha veebis. Kokku laekus ligi 5000 kommentaari, mille põhjal täpsustasime mitmeid marsruute ja mõnest esialgsest plaanist loobusime,» ütles ta.

«Samas on positiivne, et tänu uuele liikumisteele muutub bussiliiniga 49 sõitmine Piritalt Ülemiste Citysse 20 minutit kiiremaks. Buss number 13 hakkab pakkuma otseühendust lennujaamaga Haabersti, Lasnamäe ja Mustamäe elanikele, samuti saavad Astangu ja Tiskre elanikud oodatud ühenduse kesklinnaga,» lisas Järvan.

Liinivõrgu uuendused põhinevad Tallinna erinevaid liikumisviise hõlmaval liiklusmudelil, mis tugineb ulatuslikule andmekogumile. Muudatuste planeerimiseks kasutatav andmekogum hõlmab rahvastiku paiknemise ja demograafilisi andmeid, ühistranspordi kasutajate loendussüsteemi infot ning liiklusandmeid.

Samuti arvestatakse mobiilpositsioneerimisandmetega ning maksu- ja tolliameti andmetel põhinevat lähte- ja sihtkohtade nõudlusmaatriksit inimeste registreeritud kodu ning töö- ja koolikohtade vahel. Uue liinivõrgu planeerimisel võetakse arvesse ka tehtud uuringuid väliskonsultantide soovitusi ja liinimuudatusettepanekute tutvustamisperioodil saadud kodanike tagasisidet.

Tallinna ühistranspordi liinivõrgu uuendamist viiakse ellu etappide kaupa, et anda inimestele aega muudatustega kohanemiseks. Liinivõrgu muudatuste elluviimine sõltub ka taristust, kuna mitmes kohas on mugavamate ümberistumiste jaoks vaja luua uusi liiklussõlmi ja korrigeerida peatuste asukohti. Liinivõrgu uuendamine algas mullu suvel, kui ühendati üheksa bussiliini neljaks uueks liiniks ning korrigeeriti väiksemal määral mõne teekonda.

Liinivõrgu uuendamise teise etapi muudatuste ja skeemide kohta leiab infot kodulehel www.tallinn.ee/uusliinivork ning sõiduplaanid veebilehel transport.tallinn.ee, kus saab ka oma liikumiste paremaks kavandamiseks kasutada reisiplaneerijat.

Tagasi üles