Päevatoimetaja:
Loora-Elisabet Lomp
5916 2730

OTSEPILT Põhiseaduskomisjon arutab avalikul istungil valimisringkondade muutmist (1)

Copy

Riigikogu põhiseaduskomisjon arutab täna koos vabariigi valimiskomisjoni ja Tartu Ülikooli esindajatega avalikul istungil, kas riigikogu valimistel tuleks muuta valimisringkondade piire. Istung on avalik ja seda saab vaadata otseülekandes.

Põhiseaduskomisjoni esimehe Hendrik Terrase (Eesti 200) sõnul on valimisringkonnad püsinud samades piirides juba 20 aastat, samas kui valijate ja riigikogu valimistel jaotatavate mandaatide arv on ringkonniti märkimisväärselt muutunud. Näiteks neljas valimisringkonnas Tallinna ning Harju- ja Raplamaal jaotati 2003. aastal 101 mandaadist 38, eelmisel aastal aga juba 47 mandaati. Kokku saavad valijad riigikogu valimistel hääletada 12 valimisringkonnas.

Ringkondade võimaliku ümberkujundamise arutelu aluseks on Tartu Ülikooli uuring, kus analüüsiti, kas ja millistes piirides saaks moodustada uued valimisringkonnad, nii et valijate arv ühe mandaadi ja valimisringkonna kohta oleks võimalikult sarnane.

Uuringut tutvustab Tartu Ülikooli Johan Skytte poliitikauuringute instituudi asejuhataja ja tehnoloogiauuringute kaasprofessor Mihkel Solvak. Istungil osalevad uuringu tellinud valimiskomisjoni aseesimees Airi Mikli ja komisjoni liige Olari Koppel.

Tagasi üles