Päevatoimetaja:
Anu Viita-Neuhaus

Tallinna linnavalitsus andis Moskva puiesteele uue nime (2)

Copy
Moskva puiestee.
Moskva puiestee. Foto: Eero Vabamägi

Tallinna linnavalitsus otsustas täna nimetada ümber Lasnamäe linnaosas Kuristiku ja Mustakivi asumis asuva kergliiklustee lõigu, millel seni oli Moskva puiestee nimi.

Kuna teelõik on Saaremaa puiestee loogiline jätk ja kulgeb samal sirgel, määrati kogu lõigule Saaremaa puiestee nimi.

Abilinnapea Madle Lippuse sõnul ei ole põhjendatud, et tänavalõik Tallinnas kannab agressorriigi pealinna nime, kelle eesmärgiks on Ukraina iseseisvuse hävitamine. «Puiestee ümbernimetamine on üheks näiteks, kuidas oma avalikus linnaruumis väljendame toetust vabale ja demokraatlikule ühiskonnale. Samuti lihtsustab ühtse kohanime kasutamine kogu teelõigul liiklemist ja aitab vältida segadust, mis tekib tänavanimesid kasutavate inimeste jaoks,» sõnas abilinnapea.

«Keskerakondlik Tallinna linnavõim proovis läbi aastate Vene imperialismi ilminguid meie rahvusriigi pealinnas põlistada, kui Edgar Savisaare ja Deniss Boroditši juhtimise all planeeriti veel eelmise kümnendi algul tõsimeeli nii uue, pikema Moskva puiestee kui ka Moskva pargi rajamist. Ikka Lasnamäele, kus arvestatav osa elanikkonnast on ka vabas Eestis aastakümneid elanud Vene inforuumi mõjuväljas. Kalle Klandorf on omal ajal kirjeldanud avalikult, et Moskva pargi rajamine on viisakas vastusamm, kuna Moskva rajab Tallinna nimelise vennaspargi Moskvasse ning Riiga on park juba rajatud,» rääkis Isamaa Tallinna piirkonna aseesimees Riina Solman.

Tema sõnul jäid need plaanid Venemaa Gruusiasse tungimise järel soiku, kuid Moskva puiestee säilis. Ka pärast täiemahulise sõja algust Ukrainas keeldus Mihhail Kõlvart tegemast miinimumi ja teejuppi ümber nimetamast, öeldes, et tema linnavalitsus tänavanimedega ei sõdi.

Saaremaa puiesteeks nimetatava kergliiklustee lõigu kogupikkus on ligikaudu 1200 meetrit, millest umbes 950 meetrit kandis seni juba Saaremaa puiestee ning 250 meetrit Moskva puiestee nime. Kuna teelõik on ilma katkestusteta läbitav ja tajutav ühtse tervikuna, puudub vajadus selle liigendamiseks mitmeks nimeobjektiks.

Tallinna nimekomisjoni hinnangul on lühikeste ja katkematult läbitavate liikluspindade puhul mõistlik kasutada ühtset kohanime, eriti kui sellele ei ole määratud aadresse. Mujalt Tallinnast leiab sarnaseid näiteid: näiteks mitut linnaosa läbiv Kõrgepinge tänav ja Nõmmel läbi mitme asumi kulgev Kitsarööpa tee.

Tallinna nimekomisjon arutas nimetusemuudatust 28. augustil 2024. Lasnamäe linnaosa valitsus kooskõlastas nimekomisjoni ettepanekud 17. septembril 2024.

Tagasi üles