Päevatoimetaja:
Loora-Elisabet Lomp
5916 2730

Tallinna trolliliinidel sõidavad ajutiselt bussid (2)

Copy
Trolli asendav buss.
Trolli asendav buss. Foto: Mark Kitajev

Alates 1. novembrist sõidavad Tallinna praegustel trolliliinidel ajutiselt bussid, sest nii trollid kui trollidele vajalik taristu on amortiseerunud ja vajab ajakohastamist.

Uued trollid hakkavad linlasi teenindama 2026. aasta esimeses pooles. Abilinnapea Kristjan Järvan (Isamaa) selgitas, et trollide ajutine asendamine bussidega on vajalik, kuna olemasolev trollipark ning selle taristu, sealhulgas kontaktvõrk ja alajaamad, on sellises seisus, et nende remontimine polnud enam võimalik. «Üle 15 aasta vanu trolle on keeruline hooldada, sest nii vanadele sõidukitele pole saada varuosi. Seetõttu asendame need kuni uute saabumiseni ajutiselt bussidega. Linnavalitsus eraldas tänavu kevadel trollipargi uuendamiseks 30 miljonit eurot. AS Tallinna Linnatransport kuulutas suvel välja hanke uute trollide ostmiseks, mille tulemused selguvad peagi,» lausus Järvan.

Kuni uute trollide saabumiseni asendavad trolle kõikidel liinidel bussid. Kõik senised liikumisteed jäävad samaks, kuid liiklusolusid arvestades korrigeeritakse sõiduplaane, et trolle asendavad bussid püsiksid graafikus. Asendusbusside liininumbrid järgivad loogikat, kus trollinumbrile lisatakse 8. Näiteks trolliliin nr 1 jätkab bussina liinil nr 81 jne.

Alates 1. novembrist teenindavad ajutiselt trolliliine järgmised bussid:

Trolliliini nr 1 asendab bussiliin nr 81

Trolliliini nr 3 asendab bussiliin nr 83

Trolliliini nr 4 asendab bussiliin nr 84

Trolliliini nr 5 asendab bussiliin nr 85

Uute akutrollide kasutuselevõtt on osa Tallinna ühistranspordi laiemast uuendusprogrammist, mis keskendub keskkonnamõjude vähendamisele ja innovaatiliste lahenduste kasutamisele. 2026. aastal liinile tulevad akutrollid suudavad lisaks tavapärasele ühendusele vooluvõrguga sõita ka akurežiimil, mis vähendab vajadust täiendava taristu järele. Kesklinnas plaanitakse kontaktvõrk eemaldada, ent uutele trollidele sobiv laadimistaristu rajatakse Mustamäe teele ja Sõpruse puiesteele.

Märksõnad

Tagasi üles