Päevatoimetaja:
Sven Randlaid
6662387

Michal riigikaitsekursustel: Venemaalt tuleva ohu ohjeldamiseks peame tegema õigeid valikuid (1)

Copy
Raketisüsteemi HIMARS laskmised Saaremaal õppusel Siil 2022.
Raketisüsteemi HIMARS laskmised Saaremaal õppusel Siil 2022. Foto: Valmar Voolaid/kaitsevägi

Peaminister Kristen Michal rõhutas oma sõnavõtus 50. kõrgematel riigikaitsekursustel, et Venemaalt tulev oht on reaalne ja pikaajaline ning selle ohjeldamiseks tuleb teha pidevat tööd – aidates koos liitlastega Ukrainat võidule kui ka kindlustades Eesti kaitsevõimet ja elanikkonnakaitset.

Michal tänas kursuste korraldajaid nende pika ja järjekindla panuse eest julgeoleku alase teadlikkuse tõstmisel. «Mul on hea meel avada juba 50. kõrgemad riigikaitsekursused. Teist sarnast, järjepanu 25 aastat toimunud kursust Eestis ei ole,» sõnas ta

Peaministri sõnul on Venemaal alati olnud piisavalt võimeid, et naabritele sõjalist survet avaldada ning sellega kujutab ta Eestile reaalset ja pikaajalist ohtu. Eesti eesmärk peab tema sõnul olema tagada, et Venemaal ei tekiks kunagi tahet Balti riike rünnata. «Selle eelduseks on Venemaa kaotus sõjas, mille ta Ukraina vastu algatas, tugev NATO kollektiivkaitse ja tihe koostöö liitlastega, Eesti iseseisva kaitsevõime hoidmine ja arendamine, ja mitte-sõjalise riigikaitse tugevdamine,» sõnas ta.

Michal tõi kursuslastele ka esile, et lähiaastatel on plaanis Eesti suurimad kaitseinvesteeringud. «Sõjalise kaitse kogumaht järgnevaks neljaks aastaks on 6,35 miljardit eurot. Lisaks hangime 1,6 miljardi euro eest moona aastani 2031. Laia riigikaitsesse investeerime nelja aastaga juurde 219 miljonit eurot. Elanikkonnakaitsele läheb 47 miljonit eurot,» loetles peaminister valitsuse hiljutisi otsuseid julgeoleku tugevdamiseks.

Michal rõhutas, et rahalistest investeeringutest pole vähem tähtis igaühe valmisolek panustada oma riigikaitsesse ja laiapindsesse julgeolekusse. «Ukrainale annetamine ja piisavate varude kodus hoidmine on juba samm õiges suunas,» nentis peaminister.

Tagasi üles