Päevatoimetaja:
Sven Randlaid
6662387

Kaubandus-tööstuskoda ministrile: bürokraatia vähendamiseks tuleb vähendada õigusloome mahtu

Copy
Kaubandus-tööstuskoda soovitab bürokraatia vähendamiseks kärpida õigusloome mahtu. Fotol peadirektor Mait Palts.
Kaubandus-tööstuskoda soovitab bürokraatia vähendamiseks kärpida õigusloome mahtu. Fotol peadirektor Mait Palts. Foto: Tairo Lutter

Kaubandus-tööstuskoja hinnangul aitab nii ametnike kui ka huvigruppide koormust efektiivseimalt vähendada õigusloome mahu kärpimine.

Mõni aeg tagasi tuli justiits- ja digiminister Liisa-Ly Pakosta välja üleskutsega esitada ettepanekuid bürokraatia vähendamiseks õigusloome protsessis.

Kaubandus-tööstukoda saatiski ministrile pöördumise, milles andis teada, et Eesti asub olukorras, kus õigusloome suure mahu tõttu ei jõua ametnikud piisavalt kiiresti ja piisavalt hea kvaliteediga seaduseelnõusid ja mõjuanalüüse koostada ning teiselt poolt on suur õigusloome maht kurnav ka huvigruppide jaoks, rääkimata õiguse adressaatidest.

Kimp lahendusi

Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts tõi kirjas Pakostale välja, et kui näiteks kümme aastat tagasi küsiti neilt igal aastal arvamust sajakonna ettevõtluskeskkonda puudutava õigusakti eelnõu kohta, siis viimastel aastatel on see arv olnud juba kaks korda suurem.

«Selle probleemi kõige efektiivsemaks lahenduseks on õigusloome mahu vähendamine. See aitab hoiduda ülereguleerimisest ning paljudel juhtudel vähendada ka hilisemat uute normide täitmise ja järelevalvega kaasnevat koormust ja kulu nii avalikule sektorile kui ka erasektorile,» kirjutas Palts.

Ta jätkas: «Õigusloome mahu vähendamiseks tuleb senisest paremini valida, milliste õigusaktide koostamine või muutmine on ühiskonna vaates hädavajalik ning vähem tähtsad muudatused tuleb jätta kõrvale. Õigusakti muutmine peab olema viimane abinõu probleemi lahendamiseks või leevendamiseks. Paljudel juhtudel saab probleemi leevendada ka muude lahendustega.»

Väljatöötamiskavatsused moodustavad koja peadirektori sõnul olulise osa heast õigusloomest.

Palts tõi välja, et nad näevad ühe olulise õigusloome protsessi osana jätkuvalt seda, et enne seaduseelnõu koostamist tuleb teha väljatöötamiskavatsus, milles on kirjas lahendamist vajav probleem, alternatiivid probleemi lahendamiseks ja nende mõjud. «Väljatöötamiskavatsusele laekuva tagasiside pealt saab hinnata ja otsustada, kas võimalik probleem on olemas ja seda nähakse sarnaselt ning otsustada, milline võiks olla võimalik lahendus,» kirjutas peadirektor ministrile.  

Koda ei toeta ideed kaotada õigusloomeprotsessist väljatöötamiskavatsused, et ametnikel oleks väiksem koormus

Kaubanduskoja peadirektor tegi ministrile ettepaneku. «Oleme vastu ideele kaotada õigusloomeprotsessist väljatöötamiskavatsuse koostamise etapp. Väljatöötamiskavatsuse koostamine on jätkuvalt hädavajalik osa heast õigusloome protsessist, seda eelkõige olulise mõjuga seaduseelnõude puhul ning nende kaotamise kaalumise asemel tuleks pigem leida viise, kuidas väljatöötamiskavatsused muutuksid eesmärgipärasemateks ning millised võiksid olla efektiivsed mehhanismid, millega tagada senisest paremini hea õigusloome tava põhimõtete järgimine,» edastas Palts.

Loe pöördumist SIIT.

Tagasi üles