Päevatoimetaja:
Anu Viita-Neuhaus

Heldna, Vaheri ja Alavere kohtuasjas kuulati üle MTA töötajaid (3)

Copy
Eerik Heldna (vasakul) ja Elmar Vaheri (keskel) kaitsja Margus Kurm (paremal) kasutab kaitsetaktikas retoorikat, et kaitsepolitseiametil on Heldna suhtes vaen. 
Eerik Heldna (vasakul) ja Elmar Vaheri (keskel) kaitsja Margus Kurm (paremal) kasutab kaitsetaktikas retoorikat, et kaitsepolitseiametil on Heldna suhtes vaen. Foto: Madis Veltman

harju maakohtus jätkus protsess endiste julgeolekutöötajate Eerik Heldna, Elmar Vaheri ja Aivar Alavere üle. Heldnat süüdistatakse kelmuses ja ametialasele võltsimisele kihutamises, Vaherit ametiisikuna kelmusele kaasaaitamises ja ametialases võltsimises ning Alaveret ametiisikuna kelmusele ja ametialasele võltsimisele kaasaaitamises.

Kohtuasjas andsid viimased tunnistajad ütlusi kinniste uste taga, sest tegemist oli kaitseväe luurekeskuse töötajatega. Kuna nende töötajate tööülesanded ja kõik sellesse puutuv on salajane, ei saanud neid tunnistajaid avalikult üle kuulata.

Reedesel avalikul istungil oli tunnistajapingis kolm maksu- ja tolliameti (MTA) endist või praegust töötajat, kes Heldna roteerumisega kokku puutusid. Esimesena rääkis MTA personaliosakonna töötaja, kes küsimustele vastates kirjeldas Heldna töölepalkamise protsessi. Alguses kirjeldas ta prokuröri küsimustele vastates, et uurimisosakonna juhti otsiti tükk aega ning üks konkurss ka nurjus, sest ei leitud sobivat kandidaati. Ühtäkki aga sai ta informatsiooni, et valituks on osutunud Heldna, kellele personaliosakonna töötaja tegi tööpakkumise – töö määramata ajaks, katseaeg neli kuud ning 4200-eurone brutopalk. Heldna võttis pakkumise vastu.

Tagasi üles