Päevatoimetaja:
Anu Viita-Neuhaus

«Aidake, appi, aidake!» ehk Kuidas lahendada vanemate tüli nii, et lapsed ei kannataks?

Copy
Avalikkuses on tõstatunud küsimused, miks eraldatakse lapsi vanemast viisil, mis on neile selgelt traumeeriv.
Avalikkuses on tõstatunud küsimused, miks eraldatakse lapsi vanemast viisil, mis on neile selgelt traumeeriv. Foto: Madis Veltman

Lapse vanematest eraldamise juhtum, mis on praeguseks jõudnud ka õiguskantslerile menetleda, tekitab paljudes ahastust ja küsimuse, kuidas säästa lapsi liigsest traumast.

Alates eelmisest nädalast on tuhandete silmapaaride ette jõudnud video, kus vanematevaheline võitlus on jõudnud nii kaugele, et väikest last tiritakse vanemate vahel lastekaitsespetsialistide, kohtutäituri ja politseinike juuresolekul. Laps ei lase emast lahti, karjub ja ütleb, et ta ei taha teise vanemaga elada.

«Aidake! Politsei, aita!» röögib nuttev laps, samas kui ametnikud seda kõike pealt vaatavad. Vahepeal püüab üks ametnik osapooli maha rahustada, kuid see tal ei õnnestu.

Väga sarnane video levis ka 2021. aastal, kus ühe Türi kortermaja elanikud olid tunnistajaks, kuidas ametnikud eraldasid ema juurest hüsteeriliselt nutvad lapsed.

Nii siis kui praegu on õhus samad küsimused: miks ja kuidas võetakse kellegi poeg või tütar ära viisil, mis ei ole lapsesõbralik? Miks kasutatakse jõudu või lastakse vanemail seda kasutada?

Kõik osalised rõhuvad eelkõige vanemate vastutusele.

Copy
Tagasi üles