Päevatoimetaja:
Loora-Elisabet Lomp
5916 2730

Noored arhitektid otsivad Musumäele uusi visioone

Copy
Foto: Kuvatõmmis

Balti riikide noored arhitektid otsivad rahvusvahelises töötoas võimalusi parandada Tallinna südalinnas asuva Musumäe ümbruse avaliku ruumi kvaliteeti.

Balti Arhitektide Liitude Assotsiatsiooni (BAUA) sel nädalavahetusel toimuva töötoa eesmärk on ajutiste linnaruumisekkumiste abil tõsta esile Tallinna uue Peatänava projekti potentsiaali, katsetada võimalikke lahendusi ja luua Musumäe ümbrusesse head ajutist avalikku ruumi.

«Tallinna tulevane Peatänav tooks linna südamesse kvaliteetse, turvalise ja kõigi liikujatega arvestava tänavaruumi. Lisaks arvestavale disainile on tegemist avaliku ruumiga, mis tõstab kogu linna atraktiivsust ja konkurentsivõimet. Südalinnas toimuv noorte arhitektide töötuba annab Peatänava projektile hoo sisse ajutiste linnaruumisekkumiste disainimise näol. Töötoa tulemusel sündinud katsetused viivad projekti edasi ning on sisendiks Tallinna linna tulevastele algatustele,» rääkis Eesti Arhitektide Liidu asepresident Siim Tanel Tõnisson.

2016. aastal Peatänava arhitektuurivõistlusel esikoha võitnud arhitektuuribüroo KAVAKAVA projekti järgi hõlmab Tallinna peatänav Narva maantee, Viru väljaku ja Pärnu maantee piirkonda ning jaotub kaheks erineva iseloomuga lõiguks.

Narva maantee lõik Viru väljakust Jõe tänava ristmikuni moodustab tänava, mille potentsiaal on kujuneda Tallinna kõige esinduslikumaks ja säravaks äritänavaks. Pärnu maantee lõik Vabaduse väljakust Viru väljakuni moodustab osa bastionivööndist ning oluline on tänavaga paremini siduda külgnevad avalikud ruumid, eriti Musumäe pargi osad.

Töötoas osalevate noorte arhitektide peamine ülesanne ongi keskenduda Musumäe tulevasele väljanägemisele ja funktsioonile. Meeskonnad uurivad võimalusi muuta park paremini ligipääsetavaks, mitmekesisemaks, turvalisemaks ja kasutatavamaks. Tulemusena tekivad ruumilised visioonid ja tööriistad selleks, et avada Musumäge avalikkusele ning siduda see paremini linnaga.

Tallinna linnaplaneerimise valdkonna abilinnapea Madle Lippus märkis, et Musumägi on kindlasti Tallinna üks neid kohti, mille täielik potentsiaal vajab ruumilist tõuget. «Balti riikide noorte arhitektide töötuba pakub ideid ja võimalusi, kuidas muuta park ligipääsetavamaks, mitmekesisemaks, turvalisemaks ja kasutatavamaks. Mul on hea meel, et need mõtted jõuavad linnavalitsuseni paralleelselt peatänava projekteerimise ajal,» lausus Lippus.

Töötoas osalevad arhitektuuri ja linnaplaneerimise tudengid ning hiljuti kooli lõpetanud noored arhitektid Eestist, Lätist ja Leedust, kellega liituvad ka Eestis õppivad Ukraina tudengid. Noorte arhitektide mentoritena on kaasatud arhitektide duo Elisabeth Terrisse de Botton ja Matthieu Brasebin Brüsselist ning Siiri Vallner KAVAKAVA büroost.

Tagasi üles