Päevatoimetaja:
Marek Kuul
(+372) 507 3066

Zelenskõi arutas Meloniga Ukraina toetamise ja taastamise teemadel

Copy
Volodõmõr Zelenskõi ja Giorgia Meloni.
Volodõmõr Zelenskõi ja Giorgia Meloni. Foto: Roberto Monaldo/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kohtus neljapäeval Roomas Itaalia peaministri Giorgia Meloniga osana Euroopa ringreisist, mille eesmärk on enne USA valimisi kindlustada lääneriikide toetust, teatas uudisteagentuuri AFP ajakirjanik.

Zelenskõi otsib uut sõjalist ja rahalist toetustõuget 48-tunnise reisi ajal Londonisse, Pariisi, Rooma ja Berliini.

Ukrainas kardetakse toetuse vähenemist, kui Donald Trump peaks võitma järgmisel kuul USA presidendivalimised.

Meloni teatas pärast neljapäeval peetud kõnelusi Zelenskõiga, et Rooma korraldab järgmise taastamiskonverentsi abistamaks Ukraina ülesehitamisel.

«Ukraina ei ole üksi ja me seisame nendega koos nii kaua, kui vaja,» ütles Meloni ajakirjanikele.

Peaminister määras kohtumise kuupäevadeks 10.-11. juuli 2025. aastal.

Itaalia on olnud Kiievi tugev toetaja võitluses Vene sissetungijate vastu ning saatnud märkimisväärses koguses abi ja relvi.

«Rooma toetuse eesmärgiks on Ukraina parimasse võimalikku seisukorda seadmine, et ehitada läbirääkimiste laud õiglasele rahule. Rahule, mis ei saa olla alistumine,» sõnas Meloni.

Zelenskõi lükkas varem päeval tagasi spekulatsioonid, et arutab kohtumistel Euroopa liidritega võimaliku relvarahu tingimusi ja nimetas selliseid väiteid Venemaa desinformatsiooniks.

«Seda teemat me ei aruta,» ütles Zelenskõi pärast kõnelusi president Emmanuel Macroniga Pariisis osana Euroopa ringreisist.

«See ei ole õige. Venemaa teeb desinformatsiooniga meedias kõvasti tööd ja seega on sellised teated mõistetavad,» lisas riigipea.

Reede hommikul kohtub president paavst Franciscusega Vatikanis.

Tagasi üles