Päevatoimetaja:
Marek Kuul

Eksamite infosüsteemi tabasid taas rikked (5)

Copy
Eksamite infosüsteemi EIS koduleht.
Eksamite infosüsteemi EIS koduleht. Foto: Konstantin Sednev

Eksamite infosüsteemi (EIS) tabasid tõrked esmaspäeval vene keele tasemetöö ajal. Haridus- ja noorteamet (harno) otsustas töö tulemused tühistada ja lükata tasemetöö edasi. EISi jaoks ei olnud see aga esimene kord põruda: kevadel vedas süsteem alt mitmeid kordi.

Harno eksamite ja uuringute keskuse juht Aimi Püüa rääkis Postimehele, et tänaseks ei ole veel teada, mis süsteemis katki läks ja miks. EISi haldamisega tegeleb haridus- ja teadusministeerium, mille tehnoloogiajuhtimise osakonna spetsialistid on välja selgitamas, miks esmaspäeval vene keele tasemetööl üks helifail ei käivitunud.

Sel kevadel juhtus mitmeid kordi EISi süsteemis äpardusi. Üheksandike e-katseeksam oli häiritud, samuti koolide sisseastumiskatsed, mis tekitas palju meelehärmi. 

Eksamite eest vastutavale harnole tundus mõistlik tehniliste probleemide tõttu tühistada seetõttu vene keele tasemetööde tulemused. Novembris saavad õpilased tasemetöö uuesti teha, kuid selle täpne kuupäev on veel selgumisel.

Lonkava süsteemi edasi kasutamine on paratamatus, sest olemasolevaid tasemetöid või eksameid ei saa niisama paberile kanda. «Need tasemetööd, mida oleme 2018. aastast läbi viinud, saame teha EISi süsteemis. Neid ei ole loodud paberil, kuna nad on juba loodud elektroonsetena. Proovime süsteemi hoida töös, nii palju kui võimalik ennetada tehnilisi tõrkeid, ja kui tõrked tekivad, siis need kiiresti lahendada,» sõnas Püüa.

Esmaspäeval ei läinud vene keele tasemetööl üks audiofail tööle, kuid tasemetöö iseenesest toimus ning sel nädalal toimunud matemaatika ja eesti keele tasemetööd möödusid viperusteta.

Harno sõnul on olnud rohkem edukaid tasemetöid kui neid, mida on probleemid tabanud. «Tasemetööde periood algas septembris ja tänaseks on kaks kolmandikku tasemetöödest toimunud ja need on toimunud tõrgeteta. Kõik loodusvaldkonna tasemetööd ja keelte omad – aga ju (vene keele tasemetööga – toim) midagi juhtus,» tõdes Püüa.

Kevadel vahetus EISi arendusmeeskond, mis on Püüa sõnul suur väljakutse, sest alustama peab puhtalt lehelt. Küll aga on sel sügisel kõiki kontrolle harno omaltpoolt kahekordistanud.

«Enne testi toimumist viime algusest lõpuni läbi katsetestimise. Meil on katseisikud, kes lahendavad teste ja meil on kokku lepitud skeemid: keegi vastab õigesti, keegi valesti, keegi juhuslikult. Me võtame andmed välja. Sel aastal oleme kõikide tasemetöödega sellised kontrollid läbinud just seetõttu, et anda täielikku kindlust koolidele,» ütles Püüa.

Ees ootab tasemetöödest sel poolaastal veel eesti keel teise keelena tuleval nädal. Harno eeldab, et esmaspäeval saab tasemetööde tegemisega alustada, kuid kui HTMi tehnoloogia osakond ei leia sel esmaspäeval EISis esinenud tõrget õigeks ajaks üles, siis võidakse tasemetöö ka edasi lükata – tehnoloogia osakond peab oma kinnituse harnole reedeks andma.

Oktoobri lõpus on viimase tasemetööna inglise keel. «Üle kümne tasemetöö oleme saanud sel aastal ära teha õnnelikult. Loodusvaldkonnas on lastel isegi tulemused olemas. Vaatame, kuidas läheb. Anname praegu võimaluse tehnoloogia tiimile aru saada, mis juhtus, see ära parandada ja sellest õppida. Loodame, et saame selle õppeaasta sügispoolaasta kõik tasemetööd läbi viia,» ütles Püüa.

Tagasi üles