Päevatoimetaja:
Liisa Ehamaa

«Patsiente aruteludesse ei kaasatud.» Eriarsti visiiditasu tõusu peetakse liiga suureks (2)

Copy
Eriarsti visiiditasu plaanitakse tõsta 5 eurolt 20 eurole.
Eriarsti visiiditasu plaanitakse tõsta 5 eurolt 20 eurole. Foto: Tairo Lutter

Tallinnas teisipäeval kogunenud Eesti haiglate patsiendinõukojad leidsid, et eriarsti visiiditasu tõstmine järgmisest aastast praeguselt viielt eurolt 20 eurole on ebamõistlikult suur. 

Eesti haiglate nõukojad tundsid muret patsientide vähese kaasamise pärast tervishoiualastesse otsustesse nii kohalikul kui ka riiklikul tasandil. Patsiendinõukojad märkisid, et patsiente, keda need otsused otseselt puudutavad, nagu ka patsientide esindusorganisatsioone, otsustele eelnenud aruteludesse ei kaasatud.

«Inimesed kuulevad neid mõjutavatest otsustest alles meediast ning see põhjustab palju segadust ja mittemõistmist,» ütlesid patsiendinõukojad.

Ida-Tallinna keskhaigla (ITK) patsiendinõukoja liige Mihhail Vladislavlev ütles, et ka viimane OECD raport rõhutas Eesti tervishoius kujunenud kehva olukorda. «Raporti kohaselt tuleb suurendada tervishoiuteenuse kättesaadavust, aga riigi otsus tõsta 400 protsenti visiiditasu hoopis vähendab seda,» viitas ta vastuolule.

Patsiendinõukojad kutsuvad poliitikakujundajaid üles arutama patsiente ja nende toimetulekut otseselt puudutavaid küsimusi patsientide esindajatega, et enne lõplike otsuste tegemist leida lahendused, mis aitaksid parandada tervishoiuteenuste kättesaadavust ning kaitseksid patsiente hüppeliselt suurenevate tervishoiukulutuste eest.

Teisipäeval Tallinnas Ida-Tallinna keskhaiglas kogunenud Eesti haiglate patsiendinõukojad on haiglate kokku kutsutud patsientide esindused, mille funktsioon on anda haiglate teenustele patsiendivaadet. Kohtumisel osalesid Ida-Tallinna keskhaigla, Põhja-Eesti regionaalhaigla, Tartu Ülikooli kliinikum, Pärnu, Viljandi ja Rakvere haigla esindajad.

Riigikogu sotsiaalkomisjon kiitis esmaspäeval heaks eelnõu, millega kehtestatakse eriarstiabi visiiditasu 20 eurot ja haavatavamas olukorras inimestele 5 eurot.

Haigla voodipäevatasu suurendatakse 2,50 eurolt 5 eurole ja retseptitasu 2,50 eurolt 3,50 eurole. Esimest korda saab ülempiiri ajutine töövõimetushüvitis. Lisaks tuuakse eelnõuga vanemahüvitise lage allapoole.

Sotsiaalkomisjon saatis perehüvitiste seaduse ja teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu riigikogu täiskogule esimesele lugemisele 16. oktoobril.

Tagasi üles