Päevatoimetaja:
Marek Kuul

Reitingud: Keskerakonna toetus liigub tõusvas trendis, sotside langus peatus (2)

Copy
Keskerakonna kontor.
Keskerakonna kontor. Foto: Madis Veltman

Isamaa kindel edu erakondade reitingutabelis püsib, samal ajal peatus Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) kiire kukkumine ning Keskerakonna toetus liigub tõusvas trendis.

Ühiskonnauuringute instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti koostöös valmiva iganädalase küsitluse viimaste tulemuste põhjal toetab Isamaad 28,2 protsenti, Reformierakonda 18,7 protsenti ja Keskerakonda 13,7 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Liidrikohal oleva Isamaa ja teisel kohal oleva Reformierakonna toetus viimastel nädalatel märkimisväärselt muutunud ei ole. Eelmisel nädalal reitingutabelis kolmandaks tõusnud Keskerakonna toetus on viimase viie nädalaga tõusnud kahe protsendipunkti võrra.

Esikolmikule järgnevad Sotsiaaldemokraatlik Erakond 13,4 protsendiga ja Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) 12,7 protsendiga ning parlamendierakondadest kõige madalama toetusega on Eesti 200, kelle toetusnäitaja on 4,3 protsenti. Sotside viis nädalat kestnud langus on viimaste tulemuste põhjal peatunud.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 36,4 protsenti ning opositsioonierakondi 54,6 protsenti vastajatest.

Tartu Ülikooli Johan Skytte poliitikauuringute instituudi kaasprofessor Martin Mölder ütles, et erakondade toetus püsib taaskord võrdlemisi stabiilsena ning suuremaid muutusi ei paista toimuvat.

«Sotsiaaldemokraatide toetuse kiire kukkumine, mis tõi nende reitingu ligi 18 protsendi tasemelt alla natuke enam kui 13 protsendi tasemeni on vähemalt praegu peatunud. Viimase kuu aja jooksul on nende nädalased toetuse näitajad olnud võrdlemisi stabiilsed, seega võib oletada, et suuremad muutused on vähemalt praeguseks läbi,» ütles Mölder.

Sotsiaaldemokraatidest on napilt ees Keskerakond, kelle toetus ainsana näitab mõõdukat, kuid stabiilset trendi. «Viimastel nädalatel on erakonna nelja nädala keskmine toetus kasvanud paari protsendipunkti võrra ning on hetkel 13,7 protsenti. Erakonna toetus eestlastest valijate seas on tõusnud kuue protsendi tasemele. Kuid selleks, et Keskerakond taastaks oma reitingu kuskil 20 protsendi piirimail, peaksid nad oma praeguse toetuse eestlaste seas enam kui kahekordistama. Selle eesmärgini on veel pikk tee minna,» tõdes Mölder.

«Keskerakonna ja sotsiaaldemokraatide järel näeme EKRE-t, kelle toetus on viimastel nädalatel olnud väga stabiilselt 12 ja 13 protsendi vahel. Võrreldes kahe aasta taguse ajaga, mil EKRE reiting ulatus 27 protsendini, on nende suhteline toetus vähenenud seega ligi kaks korda. Samas ei ole praegu näha, et erakonna toetus võiks veel langeda,» jätkas Mölder.

Tema sõnul jätkab toetustabeli tipus Isamaa, kelle reiting püsib 28 protsendi ümbruses. Isamaale järgneb Reformierakond, kelle reiting on praegu samuti stabiilne ning hoiab oma taset 20 protsendi all.

«Isamaa ja Reformierakonna vahe on püsinud stabiilne juba alates selle aasta algusest. Kuigi see vahe võis alguses tunduda potentsiaalselt ajutisena, siis mida aeg edasi, seda tõenäolisem, et valijate muutunud hoiakud vähemalt teatud suhtes kinnistuvad ning selle vahe kiire kahanemine muutub vähem realistlikuks,» lisas Mölder.

Tagasi üles