Päevatoimetaja:
Loora-Elisabet Lomp
5916 2730

Kriisipoed saavad riigilt tosinas maakonnas elektrigeneraatorid

Copy
Kaubahoov. Foto on illustratiivne.
Kaubahoov. Foto on illustratiivne. Foto: Küllike Rooväli

Eesti Varude Keskus (EVK) sõlmis oktoobri alguses kaubamärkide Coop, Lidl, Grossi Toidukaubad, Rimi ja Selver all tegutsevate kaupmeestega lepingud 27 kriisipoe moodustamiseks kaheteistkümnes maakonnas.

Esimese riigihankega otsis EVK kriispoode üle Eesti kokku 61 piirkonnas, pakkumisi laekus veidi üle pooltele küsitud piirkondadest.

Eesti Varude Keskuse juhatuse liikme Priit Ploompuu sõnul võib esimese hanke tulemustega üldiselt rahule jääda.

Tema sõnul on kriisipoodide toimimisloogika Eestis uudne, kus avalikes huvides suurema kriisikindluse saavutamiseks võtavad kohustusi nii eraettevõtjad kui riik. «Varude keskus annab omalt poolt poodidele kasutada võimsad elektrigeneraatorid,» ütles Ploompuu. «Kaupmehed investeerivad tehnosüsteemide ümberehitusse, et suuremahulise elektrikatkestuse korral saaks pood ning selle juures tegutsev apteek ja sularahaautomaat alternatiivselt toitelt edasi toimida.»

Ploompuu lisas, et selline koostöömudel vajab harjumist ning teadvustamist ettevõtjate poolt.

Vastavalt lepingule on kauplustel aega elektrisüsteemide generaatoriga koostoimimise kohandamiseks 18 kuud, tõenäoliselt kujuneb see periood märgatavalt lühemaks.

Kokkuleppel regionaal- ja põllumajandusministeeriumiga EVK kriisipoodide detailset asukohainfot julgeolekukaalutlustel ei avalikusta. Kui kriisipood on tegutsemiseks valmis, edastab varude keskus selle info regionaalsele kriisikomisjonile ja kohalikule omavalitsusele.

Eesti Varude Keskus plaanib kriisipoodide järgmise hanke välja kuulutada veel tänavu sügisel. Lisanduvad uued piirkonnad ning kaupmehed saavad taas pakkuda poode esimeses hankes tulemuseta jäänud linnadesse ja valdadesse. Oktoobri keskel korraldab EVK ettevõtjatele järjekordse infopäeva, millel tutvustab hanke põhimõtteid.

Valitsuse poolt EVK-le seatud eesmärk on 2026. aasta lõpuks kriisikindlaks muuta 110 toidu- ja esmatarvete kauplust üle kogu Eesti. Miinimumnõudena peavad võrgustikku kuuluvad poed olema kriisiolukorras avatud viis tundi ööpäevas ja hoidma sortimendis enamlevinud toidu- ja esmatarbekaupu. Juhul, kui poega samas hoones asub sularahaautomaat ja apteek, tuleb võimalusel generaatoritoitega katta ka nende hädatarvilik elektrivajadus.

Paralleelselt kriisipoodide otsimisega hangib EVK kauplustele sobivaid elektrigeneraatoreid, mille võimsus jääb vahemikku 80 – 250 kVA. Esimesed generaatorid saab EVK ettevalmistused teinud poodidele üle anda käesoleva aasta lõpus.

Kogu Eestit katva kriispoodide võrgustiku rajamine läheb EVK-le maksma 4-5 miljonit eurot, millest suurema kulu moodustab generaatorite hankimine ja hooldamine.

Tagasi üles