Päevatoimetaja:
Liisa Ehamaa

32 AASTAT Dokumentideta tallinlane elas Kõrgõzstanis laudas ja tegi orjatööd (4)

1992. aasta kevadel Kõrgõzstani sõitnud tallinlane Juri Gitško on elanud juba üle 32 aasta riigis ilma dokumentideta.
1992. aasta kevadel Kõrgõzstani sõitnud tallinlane Juri Gitško on elanud juba üle 32 aasta riigis ilma dokumentideta. Illustratsioon: Erakogu/shutterstock

Kui tallinlane Juri Gitško (50) 1992. aasta märtsis Tallinnast Moskva poole teele asus, et aidata tuttaval sõjaväelasel Eestist ära kolida, ei osanud ta aimata, et näeb oma kodumaad võib-olla viimast korda ning jääb rohkem kui 30 aastaks Kesk-Aasiasse Kõrgõzstani dokumentideta lõksu, tehes elus püsimiseks toidu eest tööd.

Gitško ütles Postimehele, et on kõik need aastad lihtsalt eksisteerinud, mitte elanud. Tänavu võttis ta ette otsustava sammu, et hankida endale lõpuks dokumendid, mis lubaksid tal hakata elama normaalset elu. Kõr­gõzstani ombudsmani kaudu sai mees ühendust Eesti saatkonnaga Kasahstanis ning politsei- ja piirivalveamet alustas menetlust Gitško isikusamasuse tuvastamiseks ja talle sünnitunnistuse väljastamiseks.

Vene rahvusest Juri Gitško on sündinud Tallinnas. Oma isa ei ole ta kunagi näinud ning ema kaotas juba lapsena. Koos kahe õega kasvas ta üles Narva lastekodus. Eesti keelt ei ole ta kunagi õppinud.

Tagasi üles