Päevatoimetaja:
Liisa Ehamaa

Tulevikus tervisekassa raha eest psühhiaatri juurde saatekirjata ei pääse

Tervisekassa plaan, et psühhiaatri vastuvõtule saaks vaid saatekirjaga, peaks lühendama ka järjekordi.
Tervisekassa plaan, et psühhiaatri vastuvõtule saaks vaid saatekirjaga, peaks lühendama ka järjekordi. Foto: Madis Veltman

Vaimse tervise eksperdid leiavad, et tervisekassa kava, mille järgi pääseks edaspidi psühhiaatri juurde vaid perearsti saatekirjaga, on mõistlik, kuid ei aita pikki ravijärjekordi lühendada.

Tervisekassa ei leidnud eile aega Postimehe küsimustele vastata, kuid Delfile selgitas tervisekassa vaimse tervise teenusjuht Helis Ojala muudatuse vajalikkust järgmiselt: «Praegu saab psühhiaatri ravimeeskonna vastuvõtule registreerida saatekirjata, aga see ei toeta vajaduspõhise abi kättesaadavust, sest puudub filter, mis selekteeriks välja eriarstiabi päriselt vajavad patsiendid nende hulgast, kelle vaimse tervise muredega saaks tegeleda perearsti tasandil.»

Põhja-Eesti regionaalhaigla psühhiaatriakliiniku juhataja Kaire Aadamsoo ütles Postimehele, et kliiniku psühhiaatrid on kindlalt selle poolt, et inimene pääseks nende juurde e-konsultatsiooni kaudu või perearsti saatekirjaga, nagu see kehtib teiste eriarstide puhul. «Kuna erialaspetsialistide ressursid on piiratud, tuleb ligipääs teenustele tagada ennekõike neile, kes seda enim vajavad,» ütles Aadamsoo. «Kahjuks leidub inimesi, kes pöörduvad korduvalt psühhiaatrite poole probleemidega, mille lahendamine ei ole viimaste pädevuses või ei vaja üldse spetsialisti sekkumist. Soomes pääseb psühhiaatrilisele abile ligi perearsti kaudu, ja see süsteem toimib hästi.»

Tagasi üles