Päevatoimetaja:
Liisa Ehamaa

Pevkur Varssavis: kogu Euroopa peab tõstma kaitsekulusid

Copy

Varssavis teisipäeval ja kolmapäeval julgeolekukonverentsil osalenud kaitseminister Hanno Pevkuri sõnul peab kogu Euroopa tõstma kaitsekulusid ja aitama Ukrainal mitte ainult end kaitsta, vaid sõja võita.

Pevkur kohtus Varssavis Poola kaitseministri ja asepeaministri Wladislaw Kosiniak-Kamysziga, kellega arutas kahepoolset ja regionaalset kaitsekoostööd. Samuti kohtus Pevkur Kosovo peaministri Albin Kurti, Poola Euroopa Liidu ministri Adam Szlapka ja Ukraina asekaitseministri Oleksandr Balanutsaga.

«Me kõik tahame vabas ühiskonnas elada, mistõttu poliitiline ühtsus pole mitte valik, vaid vajadus. Euroopa jätkab koostööd USAga, olenemata valimistulemustest. USA vajab Euroopat samamoodi kui Euroopa USAd. Üheskoos peame Venemaa jaoks agressiooni hinda tõstma, kuid selleks peab kogu Euroopa tõstma kaitsekulusid ja aitama Ukrainal mitte ainult end kaitsta, vaid sõja võita,» ütles Pevkur atlandiülest julgeolekukoostööd käsitlevas paneelis.

Poola kaitseministriga kohtumisel rõhutas Pevkur, et lisaks kaitsekulude tõstmisele ja Ukraina abistamisele, on Eestil ja Poolal ühine ülesanne kaitsta nii NATO kui Euroopa Liidu idapiiri ja teha edukat koostööd.

Kohtumisel Kosovo peaministriga keskenduti Eesti kogemusele vabatahtlike kaasamisse riigikaitses. «Kosovo teeb läbi suurt arengut ka riigikaitses ja nende huvi väikese riigina Eesti kaitsemudeli vastu on mõistetav. Lisaks on ka Kosovol agressiivne naaber, ehk olukord mõneti sarnane Eestiga,» ütles Pevkur.

Lisaks neile kohtumistele kohtus kaitseminister konverentsi ajal NATO hankeagentuuri NSPA juhi Stacy A. Cummingsiga, et arutada Eesti ja Luksemburgi veetava Ukraina abistamise IT-koalitsiooniga seonduvat. Pevkuril olid kohtumised ka USA riikliku julgeolekunõukogu Euroopa direktori Michael Carpenteriga, Šveitsi julgeolekupoliitika kantsleri Markus Mäderiga, Euroopa Liidu saadikuga Ukrainas Katarina Mathernovaga ja mitme kaitsetööstusettevõtte esindajatega.

Tagasi üles