Päevatoimetaja:
Anu Viita-Neuhaus

KESKERAKOND OTSIB KOKKUHOIUKOHTI Riigikogu palk olgu seotud tööpanusega ja juhatus loobugu teenindavast personalist

Copy
Riigikogu sügisistungjärgu avaistung.
Riigikogu sügisistungjärgu avaistung. Foto: Madis Veltman

Keskerakonna hinnangul vajab parlamendiliikmete palgasüsteem ülevaatamist ja sellega seoses teeb riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Lauri Laats kolmapäeval riigikogu esimehele Lauri Hussarile kaks ettepanekut, mida palub arutada ühes paketis koos kuluhüvitiste vähendamisega.

«Riigikogu liikmete palgasüsteemis tuleb kehtestada komponent, mis arvestab saadiku osalemist komisjonide töös ning istungitel. Üheks võimaluseks on näiteks 50 protsenti palgast kehtestada püsitasuna ning ülejäänud 50 protsenti siduda saadiku reaalse tööpanusega,» ütles Laats.

See muudatus distsiplineeriks Laatsi sõnul saadikuid ning oleks täiendavaks motivatsiooniks komisjonide töös ja istungitel osalemiseks. 

Keskerakonna hinnangul saaks poole võrra vähendada ka riigikogu juhatuse teenindamise kulusid – riigikogu juhatust teenindab esimehe ja aseesimeeste büroodes kokku 12 inimest, neile lisanduvad veel autojuhid. 

Laatsi sõnul tasub kaaluda, kas nii suur abipersonal on õigustatud. Kui teised riigikogu liikmed toetuvad oma töös fraktsioonide ja komisjonide nõunikele, siis teatud ümberkorraldamisega saaksid samad abilised toetada ka kolme parlamendi juhatuse liiget.

«Solidaarsuse näitamiseks ühiskonnaga on aga vältimatu riigikogu juhatuse loobumine ametiautodest ja autojuhtidest. Parlamendi juhatuse liikmetel on samamoodi õigus kuluhüvitisele, mis tähendab, et tööga seonduvate ülesannete täitmiseks on võimalik endale sõiduk rentida,» ütles Laats ja lisas, et analüüsida tasuks ka valitsuse liikmete hüvesid ning leida kokkuhoiukohti ka sealt.

Tagasi üles