Päevatoimetaja:
Anu Viita-Neuhaus

REITINGUD Keskerakond ja EKRE möödusid reitingutabelis sotsidest (1)

Copy
Politoloog, Tartu Ülikooli Johan Skytte poliitikauuringute instituudi teadur Martin Mölder.
Politoloog, Tartu Ülikooli Johan Skytte poliitikauuringute instituudi teadur Martin Mölder. Foto: Kermo Benrot

Viimane nädal tõi erakondade pingereas olulisi muutusi, kui seni kolmandat kohta hoidnud Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) oli sunnitud endast mööda laskma nii Keskerakonna kui ka Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE).

Ühiskonnauuringute Instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti iganädalase küsitluse viimaste tulemuste põhjal toetab Isamaad 28,7 protsenti, Reformierakonda 19,2 protsenti ja Keskerakonda 13,1 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Liidrikohal Isamaa ja teisel kohal oleva Reformierakonna toetus nädalaga märkimisväärselt ei muutunud. Peaaegu võrdse toetusega järgnevad Keskerakonnale EKRE ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond, kelle toetus on vastavalt 13 ja 12,7 protsenti. Sotside toetus on viimase viie nädalaga langenud viie protsendipunkti võrra ning see langus on kukutanud nad paremusjärjestuses teiselt kohalt viiendaks.

Parlamendierakondadest kõige madalama toetusega on Eesti 200, keda toetab 4,3 protsenti vastanutest. Koalitsioonierakondi toetab kokku 36,2 protsenti ning opositsioonierakondi 54,8 protsenti vastajatest.

Tartu Ülikooli Johan Skytte poliitikauuringute instituudi kaasprofessori Martin Möldri sõnul jätkuvad erakondade toetuses suuresti eelmiste nädalate trendid ja olukorrad. Tema sõnul näitab Isamaa viimase aasta jooksul saavutatud ja hoitud väga kõrge toetus seda, et erakonna toetajate profiil on mõnevõrra muutunud.

«Näiteks on tulnud sisse varasemast mõnevõrra selgem erisus lähtuvalt valijate laste arvust. Lastetute valijate hulgas on Isamaa toetus hetkel umbes 20 protsenti, samas kui paljulapseliste valijate hulgas on see üle 35 protsendi ning viimasel ajal on see vahe olnud vägagi stabiilne,» rääkis Mölder.

Reformierakonna puhul pole tema sõnul praegu näha, et toetus selgelt ühes või teises suunas liiguks, Keskerakond on viimastel nädalatel kerges kasvutrendis, EKRE toetus on pigem väiksemate kõikumistega stabiilne ning SDE toetus kiires languses.

«Eelmistel nädalatel langes sotside toetus üksnes eestlastest valijate hulgas, sel nädalal aga näeme langust ka vene rahvusest valijate seas. Kui augustis oli sotside toetus ligi 18 protsenti, siis praeguseks on see 12,7 protsenti,» rääkis Mölder.

Kui riigikogu valimised peaksid toimuma praegu, siis saaks Isamaa selles riigikogus 35 kohta, Reformierakond 23 kohta, Keskerakond 15 kohta ning EKRE ja SDE 14 kohta.

«Kuigi valimisteni on veel kaks ja pool aastat aega, siis kaugel ei ole hetk, mil need numbrid hakkavad paratamatult erakondade ja poliitikute käitumist mõjutama. Kuna kontrast kohtade jaotusega on märkimisväärne, siis ähvardab paljusid praeguseid riigikogu liikmeid – kogu Eesti 200 fraktsiooni ja suurt osa Reformierakonna fraktsioonist – tööst ilma jäämine, samas kui näiteks sotsiaaldemokraadid, Keskerakond ja eriti Isamaa saaksid uude parlamenti tuua märkimisväärse koguse uusi saadikuid,» märkis Mölder.

Tagasi üles