Päevatoimetaja:
Anu Viita-Neuhaus

OTSEPILT Õpilased jäljendavad riigikogus Euroopa Parlamendi tööd

Copy

Riigikogu esimees Lauri Hussar avab esmaspäeval riigikogu istungisaalis juba 19. korda toimuva Eesti Mudel-Euroopa Parlamendi sessiooni, millest võtab osa sadakond kooliõpilast üle Eesti.

Euroopa Parlamendi simulatsioon kestab riigikogu istungisaalis ajavahemikus kell 9.45–15.30 ning seda saab jälgida veebiülekandes.

Noored on jagatud kuude komisjoni, mis on alates möödunud nädala reedest arutanud ühiskonnas olulisi teemasid. Iga komisjon on koostanud oma probleemipüstitusele lahenduseks resolutsiooni, mida tuleb esmaspäeval täiskogu ees kaitsta.

Resolutsioonide teemade hulka kuuluvad näiteks tuumaenergeetika areng ELis, vähenev rahvastik, puuetega inimeste ligipääsetavus ühiskonnale, julgeolek Euroopa Liidu idapiiril ning massiimmigratsiooniga kaasnevad probleemid.

Resolutsioonide koostamise käigus kohtusid noored kohalikest otsustajatest külalistega, kelle hulgas olid tänavu Euroopa Parlamendi liige Jüri Ratas, riigikogu liikmed Riina Solman, Ando Kiviberg, Züleyxa Izmailova, Marko Mihkelson ja Rain Epler ning justiits- ja digiminister Liisa-Ly Pakosta ja sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo.

Enim muljet avaldanud noored pääsevad rahvusvaheliste ja Läänemeremaade Mudel-Euroopa Parlamentide Eesti delegatsioonidesse. Esimene rahvusvaheline simulatsioon, millest Eesti noored peatselt osa võtavad, toimub veebruaris 2025 Saksamaa piirilinnas Kehlis ja Prantsusmaal Strasbourgis. Selle sessiooniga tähistatakse Euroopa Liidu eelkäija – Euroopa söe- ja teraseühenduse – 75. aastapäeva.

Euroopa Parlamendi simulatsioone on riigikogu istungisaalis korraldatud alates 2003. aastast.

Tagasi üles