Päevatoimetaja:
Andres Einmann
666 2072

UURING Inimeste arvates on Eestis jätkuvalt probleeme korruptsiooniga (2)

Copy
Inimeste arvates on Eestis probleeme korruptsiooniga.
Inimeste arvates on Eestis probleeme korruptsiooniga. Foto: Sille Annuk / Pm / scanpix Baltics

Euroopa Komisjoni õigusriiki puudutavast uuringust selgus, et eestlased tunnevad võrreldes teiste Euroopa Liidu elanikega mõnevõrra paremini oma õigusi ja vabadusi. Samuti nenditi, et korruptsiooniga on riigis probleeme.

Euroopa Komisjoni läbiviidud uuringust selgus, et valdav enamik eestlastest (90 protsenti) peab oluliseks, et kõik Euroopa Liidu liikmesriigid austavad liidu põhiväärtusi, sealhulgas põhiõigusi, õigusriigi põhimõtteid ja demokraatiat. Mis puudutab aga informeeritust nii liidu põhiväärtustest kui ka õigusriigist, on eestlased ülejäänud liidu elanikest targemad. Nii väitis uuringus lausa 64 protsenti küsitletutest, et on õigusriigist ja 60 protsenti, et on ELi põhiväärtustest teadlikud. Liidu keskmine neis küsimustes oli vastavalt 53 protsenti ja 51 protsenti.

Teadlikkuse tõstmiseks ja selgitamaks õigusriigi mõistet täiskasvanute kõrval ka lastele, käivitas Euroopa Komisjon teavituskampaania, kus levinud sportmängudest inspireeritud animatsioonidega selgitatakse võimude lahususe, seaduslikkuse, kohtute sõltumatuse, omavoli keelu, õiguskindluse ja seaduse ees võrdsuse põhimõtet.

Neid samu teemasid puudutati ka liidu elanike seas tänavu kevadel läbi viidud küsitluses, kus tuli vastata näiteks kohtusüsteemi, korruptsiooni ja meediavabadust puudutavatele küsimustele.

Korruptsiooni puudutavates küsimustes vastas 71 protsenti Eesti elanikest, et on nõus väitega, et on juhtumeid, kus seadusi tegevad ja neid kohaldavad riigiametnikud satuvad huvide konflikti ega austa eetilisi põhimõtteid. 54 protsenti vastanutest aga kinnitas, et ei nõustu väitega, nagu oleksid ametiasutuste otsused vabad onupojapoliitikast.

Samuti vastas 73 protsenti küsitletutest, et kohtumenetlused on Eestis liiga pikad, ning 47 protsenti oli nõus väitega, et ametiasutused ja poliitikud sageli ei austa ega täida kohtuotsuseid.

Tagasi üles