Päevatoimetaja:
Liisa Ehamaa

Arhitektide liidu hävitav hinnang: Tallinna haigla hange tuleb peatada

Copy
Tallinna Haigla eskiis.
Tallinna Haigla eskiis. Illustratsioon: ConArte OÜ

Eesti Arhitektide Liidu (EAL) eestseisus on pärast Tallinna Haigla hanke ja eelprojektiga tutvumist seisukohal, et haigla eelprojekti arhitektuuri kvaliteet on madal ning vajab sõltumatut arhitektuuriekspertiisi.

EALi eestseisus otsustas, et Tallinna haigla projekteerimise hankega kaasnevale ATI büroo eelprojektile on vaja tellida sõltumatu arhitektuuriekspertiis ning praegune hange tuleb peatada kuni ekspertiisi valmimiseni ja väljaselgitamiseni, kas eelprojektiga on üldse võimalik jätkata.

«Meile tutvustatud projekti osadest näeme, et Tallinna haigla eelprojekti arhitektuuri kvaliteet, sealhulgas projekteeritud töö- ja ravikeskkond ning üldalade ruumiline kvaliteet on madal ning seda ei ole võimalik parandada pisimuudatustega põhiprojekti koostamisel,» kommenteeris EALi president Aet Ader pressiteates.

«Leiame, et hankega jätkamine on suur avaliku raha raiskamise risk, sest hankega tellitakse ebakvaliteetse arhitektuurilahenduse vormistamist põhiprojekti ja tööprojekti etapis. Olulise mõjuga ja väga suur avalik objekt peab arvestama kvaliteetse ruumi aluspõhimõtteid, keskkonnasäästliku ehitamise printsiipe ja maandama julgeolekuriske,» lisas ta.

Tema sõnul lahendab projekt hoone funktsionaalset skeemi, kuid ei ole tegelenud ruumilahendusega arhitektuurses ja linnaruumi mõttes. Tallinna haigla peab liidu selgitusel olema projekteeritav ja ehitatav etapiliselt või osadena, kuna praegu ei ole võimalik prognoosida, kas nii mahukat hoonet – 187 114 ruutmeetrit – on võimalik täismahus rahastada ja korraga valmis ehitada. Etapi kaupa projekteerimine ja ehitamine annaks paindlikkuse kohaneda ka muutuvate võimaluste ja vajadustega.

Ekspertiis on liidu sõnul edasise projekteerimise aluseks ning võimaldaks täiendada hanke hindamiskriteeriume. Samuti peaks ekspertiis analüüsima, kas senise projektiga on võimalik haigla ruumilist kvaliteeti tõsta ja kui, siis mida saaks järgmine projekteerija eelprojekti täienduste faasis parandada. 

Haigla rajajad otsivad koos arhitektidega lahendust

Sihtasutuse Tallinna Haigla Arendus juhatuse liige Sven Kruup ütles, et Tallinna Haigla loomine on väga oluline nii Tallinna kui ka kogu riigi jaoks, et ka tulevikus pakkuda kõrge kvaliteediga arstiabi.

«Haigla loomisse on kaasatud erinevaid osapooli ning välja töötatud lahenduste osas on tellitud mitmeid ekspertiise, et saaksime kaasaegsetele Euroopa haiglate lahendustele vastava haigla. Me oleme palunud EAL-ilt arvamust, viimati kohtusime 5. septembril, kus leppisime kokku, et liit edastab linnale oma tähelepanekud ja arvamused kirjalikult,» märkis Kruup.

Tema sõnul sai sihtasutus haiglate liidult vastavasisulise kirja neljapäeval, 26. septembril.

«Soovime EAL-iga nende seisukohad läbi arutada. Arutelude tulemuse esitame arutamiseks linnavalitsusele. Soovime leida koos lahenduse, kuidas liikuda projekteerimisega võimalikult kiiresti, kuid seejuures ehitada suurepärast haiglat,» ütles Kruup.

Tallinn kuulutas augustis välja Eesti suurima haiglakompleksi ehk Tallinna Haigla uue rahvusvahelise projekteerimishanke, mille tähtaeg on 22. oktoober. Hanke eeldatav maksumus on käibemaksuta 19 miljonit eurot.

Tallinna Haigla rajamisega on kavas luua terviklik haiglaorganisatsioon ning rajada praeguste amortiseerunud Ida- ja Lääne-Tallinna keskhaigla haiglahoonete asemele uus nüüdisaegne meditsiinilinnak.

Tagasi üles