Päevatoimetaja:
Marek Kuul

Keres: Repsi karistus tundub väga karm (8)

27.09.2024, Tallinn. Mailis Repsi kohtuotsuse ettelugemine. Kaitsjad Andri Rohtla, Paul Keres (punase lipsuga).
27.09.2024, Tallinn. Mailis Repsi kohtuotsuse ettelugemine. Kaitsjad Andri Rohtla, Paul Keres (punase lipsuga). Foto: Tairo Lutter

Endisele haridusministrile Mailis Repsile Harju maakohtus mõistetud karistus oli tema kaitsja Paul Kerese hinnangul väga karm, arvestades etteheidete sisu.

Täpsemaid mõtteid Keres reede hommikul pärast kohtuistungit öelda ei osanud. «Kommentaar on see, et ma väga palju kommenteerida ei saa, kuna ma ei tea otsuse sisust väga midagi. Kui ma seda lugenud olen, siis ilmselt tean paremini.»

Kohus mõistis Repsile ühe aasta ja viie kuu pikkuse tingimisi vangistuse. Reps ei pea vangi minema, kui ei pane kaheaastase katseaja jooksul toime uut tahtlikku kuritegu. Katseaeg algab kohtuotsuse kuulutamisest ehk tänasest.

Ministeeriumi tsiviilhagi rahuldas kohus osaliselt ja mõistis Repsilt välja 6070 eurot ning sellega seonduva viivise. Ülejäänud tsiviilhagi nõude summas 112 749 eurot ja 77 senti jättis kohus riigi kanda. «See oli väga ootuspärane. Selles ma väga ei kahelnud,» kommenteeris Keres.

Riigiprokurör Kadri Väling sõnas oma kommentaaris, et selles kohtuasjas on kesksel kohal olnud küsimus, kuidas kasutatakse avalikke vahendeid ja kas niivõrd kõrge riigiametniku ehk ministri tegevus riigivarade käsutamisel on olnud eesmärgipärane, otstarbekas ja riigi huvidest lähtuv. «Avalikkus on poliitikute ja riigiametnike käsutada usaldanud inimeste ühise rahakoti, mistõttu tuleb tagada, et avaliku raha kasutamine on heaperemehelik ja aus,» ütles Väling ja märkis, et kohtuprotsessi käigus on süüdistust toetanud tõendid saanud kohtu objektiivse hinnangu ja kohus pidas süüdistust tõendatuks.

«Kohtuotsus kinnitab prokuratuuri seisukohta, et kõrgetel riigi ametikohtadel tegutsevad inimesed ei tohi sõltumata positsioonist mitte mingil juhul avaliku võimu teostamise varjus riigi vara ja tööandja ressursse isiklikul otstarbel kuritarvitada. Selline privilegeerimine ning ühe eristamine teisest on lubamatu,» lisas ta.

«Kuigi kohus pidas ministeeriumi kütusekaardi kuritarvitamist väärteoks ja lõpetas seetõttu menetluse seitsmest ühes etteheidetud kuriteosündmuses, leidis ka see etteheide kohtu hinnangul kinnitust,» rääkis Väling.

Kohtuotsuse väljakuulutamine:

Tagasi üles