Päevatoimetaja:
Andres Einmann
666 2072

FOTOD JA VIDEO Kohus mõistis Mailis Repsi tingimisi vangi (20)

Copy

Harju maakohus mõistis reedel endise haridus- ja teadusministri Mailis Repsi (KE) süüdi omastamises ja kelmuses ning mõistis talle ühe aasta ja viie kuu pikkuse tingimisi vangistuse.

Reps ei pea vangi minema, kui ei pane kaheaastase katseaja jooksul toime uut tahtlikku kuritegu. Katseaeg algab kohtuotsuse kuulutamisest ehk tänasest.

Reps ise täna Harju maakohtusse kohtuotsuse kuulutamisele kohale ei tulnud.

Prokuratuur süüdistas Mailis Repsi omastamises, mille on toime pannud ametiisik. Süüdistuse järgi korraldas Reps isiklike kulutuste rahastamist ministeeriumi arvelt. Sealhulgas oli laste eest hoolitsemine (transport, hoid, abistamine jms), enda ja teiste inimeste transportimine ning kauba soetamine ning selle vedu. Reps oli teadlik, et need tegevused ei olnud seotud haridus- ja teadusministeeriumi (HTM) töötajate tööülesannetega.

Lisaks soetas Reps süüdistuse järgi haridusministeeriumi kütusekaardiga kütust isiklikuks tarbeks ning lasi tasuda ministeeriumi ruumides toimunud isikliku sünnipäevapeo toitlustamise kulu.

Samuti korraldas Reps ministeeriumi rahaga oma lapse reisikulude tasumise, kohvimasina soetamise, restoranis Mon Repos peetud sünnipäeva kulude tasumise ja WRC Rally Estonia külastamisega seotud kulud.

Kohus leidis, et süüdistus on valdavas osas tõendamist leidnud. Kõige rohkem vaidlusi tekitasid lastega seotud kulutused. Kohus on seisukohal, et Repsil ministrina ei olnud õigust ministeeriumi eelarvest katta isiklikke kulutusi. Kohtulikul arutamisel püüti kohtule luua muljet, et kui süüdistatav käis koos väikelapsega lähetustes, siis oli see ka reklaamiks, kuid kohtu arvates on tegemist ministeeriumi töötajate heatahtlikkuse ärakasutamisega ja ministeeriumile lisakulu tekitamisega, st süüdistatav lahendas oma pereelu küsimusi ministeeriumi töötajate tööaja ja vaba aja ning ministeeriumi raha arvelt.

Kaitsjad leidsid, et autojuhi ja nõunike tööülesanded eeldavad tegelemist ministri lastega, mistõttu oli Repsil selliste ülesannete andmine seaduslik. Selline tõlgendus on aga kohtu hinnangul otsitud ning meelevaldne. Arusaadavalt on ministri töö Eesti riigile oluline ning ministri tööpäevad pikad ja teinekord pingelised, kuid see ei tähenda ja seda ei ole ka kuskil kohustusena toodud, et Eesti riik peaks tagama ministrile laste ja pere ülalpidamiseks tugipersonali või seda hüvitama või peaks seda tagama ministeeriumi töötajate tööaja või töövälise aja arvelt.

Kohus otsustas lõpetada kriminaalmenetluse Mailis Repsi omastamise süüdistuses kütusekaardi kasutamise episoodis, kuna kohtu hinnangul oli tegemist väärteoga.

Menetluskuludena tuleb Repsil tasuda riigituludesse teise astme kuriteos süüdimõistmisega kaasnev sundraha 1230 eurot ning osaliselt haridus- ja teadusministeeriumi õigusabikulud summas 3877 eurot ja 30 senti.

Ministeeriumi tsiviilhagi rahuldas kohus osaliselt ja mõistis Repsilt välja 6070 eurot ning sellega seonduva viivise. Ülejäänud tsiviilhagi nõude summas 112 749 eurot ja 77 senti jättis kohus riigi kanda. Kohtu hinnangul ei ole võimalik kulu mahtu tuvastada kolme ja poole aastase perioodi jooksul töötajate kasutamises isiklikuks otstarbeks ja oletuslikul alusel tehtud arvutustega ei saa võimalikku kahju suurust tuvastada ning mõningal määral oli süüdistatav kulud ministeeriumile juba hüvitanud.

Põhjendatud ei olnud ametiautoga seotud kulude välja mõistmine, sest neid ei ole süüdistuses käsitletud.

Harju maakohtu otsus ei ole veel jõustunud.

Riigiprokurör Kadri Väling taotles aprillis toimunud kohtuvaidlustes Repsile omastamise ja kelmuse eest leebemat tingimisi vangistust, kui Harju maakohus mõistis.

Prokurör taotles Repsile omastamise eest kuue kuu pikkust vangistust ja kelmuse eest aastast vangistust ning leidis, et kergema karistuse võib lugeda kaetuks rangema karistusega ehk tema lõplikuks karistuseks jääks tingimisi aastane vangistus koos sama pika katseajaga.

Tagasi üles