Päevatoimetaja:
Alexandra Saarniit

Kärpekirves lööb ühelt pea maha, teine saab õrna poksu (1)

Eesti Teatriliit korraldas teisipäeval Stenbocki maja ees meeleavalduse, kus väljendati rahulolematust valitsuse ideega kultuuritöötajate põhipalk külmutada ja valdkonna rahastust kärpida. Vasakul näitlejate liidu juht Reimo Sagor, paremal Eesti Teatriliidu juhatuse esimees Gert Raudsep.
Eesti Teatriliit korraldas teisipäeval Stenbocki maja ees meeleavalduse, kus väljendati rahulolematust valitsuse ideega kultuuritöötajate põhipalk külmutada ja valdkonna rahastust kärpida. Vasakul näitlejate liidu juht Reimo Sagor, paremal Eesti Teatriliidu juhatuse esimees Gert Raudsep. Foto: Tairo Lutter

Tuleval aastal riigi kuludest kärbitava 132 miljoni euro puhul jääb silma röögatu ebavõrdsus: kultuurilt nülib valitsus teistega võrreldes seitse nahka, pihta saavad ka haridus ja teadus, kuid näiteks siseministeerium pääseb pea kärpevabalt.

Kuigi ülekulutamine on tulnud ennekõike pensionide ning sotsiaal- ja tervishoiukulude hoogsast kasvust, riigi raha betooni valamisest, Rail Balticust jt hiidprojektidest jne, kavatseb riik kokku hoida esmajärjekorras hoopis rahvuskultuuri arvelt.

Kultuuriministeeriumi eelarve on tuleval aastal 336 miljonit ehk alla kahe protsendi riigieelarvest. Kärbe on aga 13,4 miljonit ehk kogu kärbitavast summast kümnendik.

See on vastuolus valitsuse jäetud muljega, et kui välja jätta kaitsekulud, pensionid, õpetajate-politseinike-päästjate palk ja veel mõned asjad, siis teised hoiaksid justkui solidaarselt kulusid kokku.

Tagasi üles