Päevatoimetaja:
Ulla Länts
6662307

Tsahkna sai abikaasa ÜRO Peaassamblee saali võtmise eest eksdiplomaadilt kriitikat (29)

Copy
Margus Tsahkna kõrval on president Alar Karise abikaasa Sirje Karis ning tema selja taga omakorda Anna-Greta Tsahkna.
Margus Tsahkna kõrval on president Alar Karise abikaasa Sirje Karis ning tema selja taga omakorda Anna-Greta Tsahkna. Foto: Karin Kaup Lapõnini kuvatõmmis

Endine poliitikadiplomaat Eesti esinduses ÜRO juures Karin Kaup Lapõnin kritiseeris seda, et välisminister Margus Tsahkna (Eesti 200) tõi president Alar Karise kõne ajaks ÜRO Peaassamblee saali Eesti sektsiooni istuma ka oma abikaasa Anna-Greta Tsahkna. Välisministeerium rõhutas, et mingit praktilist kahju Eestile sellest ei tulnud.

Nii oma sotsiaalmeediapostituses kui ka hiljem Postimehega rääkides tõi Tsahkna endine erakonnakaaslane, Eesti 200-st mullu tüliga lahkunud Lapõnin välja, et igal riigil on peaassamblee saalis kuus kohta ning nõudlus nende järele on üldiselt suur. Seda, et üldiselt on oma riigi riigipea kõne igale diplomaadile peaassamblee tippsündmus, kuhu saamiseks on suur kisma, märkis Postimehele ka üks endine välisminister. Tõsi, välisministeerium kinnitas, et keegi soovija saalist välja ei jäänud.

Postimehega suhelnud välisministrite seas olid vaated sellele erinevad: kes suhtusid sellesse ükskõikselt, kes nägid selles eelkõige sümboolset probleemi, arvestades, et peaassamblee suur saal on mõeldud diplomaatidele.

Välisministeeriumi pressiesindaja Bretty Sarapuu sõnas Postimehele, et kõik Eesti delegatsiooni esindajad, kes soovisid peaassambleel Karise kõnet kuulata, seda ka teha said. «Eesti riigikõne ajaks väljastati ÜRO poolt Peaassamblee saali sisse pääsemiseks eraldi pääsmed (tasuta) kõigile Eesti delegatsiooni liikmetele, kes seda soovisid. Seega ei jäänud keegi diplomaatidest kõne kuulamisest Peaassamblee saalis välisministri abikaasa osalemise tõttu kõrvale,» sõnas Sarapuu.

Kõik välisministri abikaasa reisiga seotud kulud tasus ta ise ja välisministeeriumile sellest lisakulu ei tekkinud.

Anna-Greta Tsahkna osales nii sel kui eelmisel aastal New Yorgis toimuvatel New York Climate Weeki üritustel. «Tegemist on ühe olulisema kliimateemalise globaalse kogunemisega, kus osalevad kolmanda sektori, valitsuste ja ettevõtete esindajad,» selgitas Sarapuu Tsahkna abikaasa New Yorgis viibimise tagamaid.

Tagasi üles